Skål för världens största ölfestival

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-09-22

Besökarna på Oktoberfest i München dricker 6 miljoner liter öl på 16 dagar

EN STOR STARK TACK! Festen började i lördags och bara under öppningshelgen dracks 560 000 liter öl.

Sång, musik och karuseller i all ära - men huvudattraktionen är flytande, gyllene och stavas öl.

Just nu firas världens största ölkalas, Oktoberfest, i München.

Först om tolv dagar är festen över - så än är det inte för sent att göra de sex miljoner besökarna sällskap.

- Ålder och nationalitet spelar ingen roll, folk höjer bara glasen och ropar "Prost!". Sen har de vänner från Kina till USA. Efter sju på kvällen står alla på bänkarna och klappar händerna till musiken, säger hovmästaren Christoph Hofherr.

En årlig tradition

Och han vet - hela hans uppväxt var Oktoberfest en årlig tradition med familjen, och sedan fem år basar Christoph Hofherr över de 200 servitriserna i Hacker-Pschorrs öltält.

I lördags, på invigningsdagen, åkte som brukligt alla Münchens bryggerifamiljer, servitriser och hovmästare i blomsterprydda häst- och vagnekipage genom staden mot det gigantiska festivalområdet "Wiese"n".

Utmed gatorna stod festsugna besökare från hela världen, alla väntandes på den magiska startsignalen från borgmästaren. Först sedan han slagit träklubban i bordet och utropat "Ozapft is!" - vilket ungefär betyder "Den är upphälld!" - börjar serveringen av festivalens huvudattraktion: ölet.

En folkfest utan like

Umpah-orkestrar, rödnosiga tyskar, färglada folkdräkter, fulla italienare och australienare i famnen på varandra, karuseller, korv och allsång. Oktoberfest är en folkfest utan like.

- Vi som bor i München går inte ut varje kväll, men vi brukar festa minst ett par gånger. Det hela går ut på att dricka öl, kanske fyra, fem liter, och bara ha väldigt roligt helt enkelt, säger Conny Lovine, servitris på Wurstpalats.

- Det här är orginalet. Årets höjdpunkt. Folk möts och alla är jämlikar under festivalen, säger Manfred Schauer, som för 19:e året i rad ansvarar för den anrika giljotinshowen "Schichtl"s" intill korvpalatset.

- Det kan låta hemskt, att vi gör ett skämt av en avrättning. Men precis som allt annat på Oktoberfesten så handlar det om tradition och rent nöje. Man flyr det verkliga livet en stund.

Tycker verkligen alla Münchenbor om Oktoberfesten?

- En del äldre klagar på ungdomarnas moderna musik och så har vi ju invasionen av italienska husbilar i hela stan. Men vi borde inte klaga. Alla som bor här drar nytta av Oktoberfesten, den är en tradition i sann positiv anda, säger Vicky Weller på Münchens turistkontor.

Men har inte det här massfylleriet en baksida?

- Visst kan det bli rörigt när så många berusade är ute samtidigt. Men slagsmål och sånt man hör talas om från andra festivaler är ytterst ovanligt här, säger Vicky Weller.

Hovmästare Christoph Hofherr håller med:

- Hit kommer man glad och går ännu gladare.

- Vi har ju poliser som håller koll på läget. Här finns till och med ölpoliser - de kollar att bryggerierna fyller glasen ordentligt, säger Vicky Weller och skrattar.

Oktoberfesten i siffror

En blöt tradition sedan 1810

Sofia Tillberg

ANNONS

Följ ämnen i artikeln