Direktflyg till Asiens doldis

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Malaysia

Malaysia kan bli ny svensk vinterfavorit

1 av 2 | Foto: NICHOLA PITTAM/ALAMY
Langkawis många öar erbjuder långa, sköna sandstränder som ännu inte är så tätt befolkade som exempelvis Thailands.

Kuala Lumpur är något av en doldis bland storstäderna i Sydostasien. Synd - fast inte så konstigt när grannarna är berömdheter som Bangkok och Singapore.

Men med nytt direktflyg från Stockholm och ett större utbud svenska paketresor än tidigare blir det lättare att upptäcka Malaysia.

I dag landar det första direktflyget från Stockholm i Kuala Lumpur. Det är Malaysia Airlines som har lagt in ett svenskt stopp på väg till Newark, USA, och tre gånger i veckan blir det nu möjligt att på drygt tolv timmar ta sig direkt till från Sverige till Malaysia. Billigaste biljetten i ekonomiklass kostar runt 6500 kronor.

Det lär innebära att fler svenskar upptäcker Malaysia, där huvudstaden Kuala Lumpur är väl värd minst ett par dagars besök.

Chinatown

KL, som staden kallas i folkmun, är en modern miljonstad där malajisk, kinesisk och indisk kultur blandas. Man bör inte missa att besöka stadsdelarna Chinatown och Little India, liksom att ta en tur upp i Petronas Towers: de futuristiska 452 meter höga tvillingskyskraporna som - tills de tidigare i år fick kapitulera för Taipei 101-skrapan i Taiwan - länge var världens högsta byggnader.

Tornen erbjuder också bra shopping. De nedersta våningarna utgörs av det enorma köpcentrat KLCC där vilken shoppare som helst kan tillbringa en heldag om plånboken tillåter.

Fynda elektronik

Precis som i grannländerna går det att fynda elektronik i Malaysia (om än kanske inte i KLCC) - men jämför priser både i Sverige och på plats innan du köper något. Glöm inte heller att ta reda på hur garantin gäller.

När du tröttnat på de moderna butikerna är det bara att fortsätta till de mer traditionella marknaderna, som de i Chinatown eller den store inomhusmarknaden mitt i city, Central Market.

Den som vill se mer av Malaysia än Kuala Lumpur har mycket att välja på. Delar av både fastlands-Malaysia och framförallt staterna Sabah och Sarawak på norra Borneo täcks av tropisk regnskog.

Färre turister

Haven runt landet är desamma som i svenskfavoriten Thailand, men på de palmskuggade stränderna finns än så länge långt färre turister.

För den som vill köpa ett färdigt paket erbjuder svenska arrangörer bland annat resor till ön Penang och ögruppen Langkawi, som med sina närmare 100 öar öppnar möjligheter för många att hitta en alldeles egen plats i solen.

Johan Furusjö. Susanne Wixe

Publicerad:

MER OM RESA