Ta en titt bakom Maltas filmkulisser

RESA

”Troja” är bara en i raden av kända filmer som spelats in här

Troja, Gladiator, Greven av Monte Cristo, U-571, Cutthroat island?

Alla har de spelats in på Malta.

Här har du chans att se platserna från filmscenerna i verkligheten.

Foto: "Troja" är den senaste av de storfilmer som delvis spelats in på Malta. "Gladiator" och "Greven av Monte Cristo" är andra.

På färjan mellan Malta och Gozo passerar man den lilla ön Comino. Här i sundet mellan öarna seglade den väldiga grekiska flottan med Brad Pitt i täten i filmen ”Troja”.

Men staden Troja byggdes upp på Malta, i Mediterranean Film Studios inspelningsplatser norr om Vittoriosa.

– Från Valletta kunde man se Troja brinna, säger guiden Doreen Sammut. Massor med människor höll sig vakna och såg scenen. Men själva filmstudion är stängd för besökare.

Malta är stort i filmvärlden och listan över filmscener som spelats in här är lång.

Utanför filmstudion står två stora cirkelformade kar, en ytvattentank och en djupvattentank, där bland annat delar av ubåtsfilmen ”U-571” spelats in. Men det är omöjligt för mig att se.

Lite lättare går det att känna igen förräderiet i ”Gladiator”. När Maximus (Russell Crowe) flyr ut från gladiatorkasernen i Colosseum för att möta sin armé utanför Roms portar möts han i stället av sin hängda adjutant och pretoriangardets bågskyttar.

Porten han går ut ur tillhör det maritima museet vid Vittoriosa Bay. Jag känner svagt igen raden av valv från filmscenen.

En bit uppför Vittoriosas sluttningar ligger den gamla stadsporten, Couvre porte. Vallgraven till denna användes också i ”Gladiator”. Jag tycker att jag känner igen den – men från vilken scen?

Så är det med filmplatser i verkligheten: utan bakgrunder, kulisser och kostymer är det inte mycket som går att känna igen. Det som kanske skulle gått att känna igen, har ofta skapats med datorkraft.

Men det finns ett undantag: ”Karl Alfred”. Dessa filmkulisser har nämligen blivit turistattraktionen Popeye’s Village på nordvästra Malta. Men då gäller det å andra sidan att minnas filmen från 1980 – om man nu alls har sett den.

'Från Valletta kunde man se Troja brinna'

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM