Framtidens flygplanssäten formar sig efter din kropp

Ny teknik gör flygresan bekvämare

Av: 

Jenny Alexandersson

En ny typ av flygplanssäte ska göra flygupplevelsen bekvämare för passagerare i ekonomiklass.

Foto: Layer/Images shown with the consent of Airbus

Flygbolag | Resa

Ont i ryggen, hårda säten och för lite benutrymme – kanske är du en av många som fasar för att göra en långresa med flyg.
Men ny teknik kan göra resan i ekonomiklass väldigt mycket skönare i framtiden.

Att tränga ner sig i ett smalt och hårt säte som framkallar träsmak i rumpan efter bara några timmar är inte roligt för någon. Obekväma flygsäten är dessvärre vardag för de flesta av oss som flyger ekonomiklass.

Men nu har det brittiska designbolaget Layer i samarbete med Airbus tagit fram en ny smart textil som kan forma sig efter kroppen. I tyget löper trådar som leder elektricitet och som kan ändra tjocklek för att skapa extra stoppning i visa områden, rapporterar The Sun.

Behagligare upplevelse

Med hjälp av sensorer kan textilen känna av en persons vikt och storlek samt hur personen rör sig i sätet och därefter automatiskt justera tyget. Sätets form och fasthet kan ändras, likaså dess temperatur. Genom en app kan man forma sitt säte manuellt och den kan även påminna passageraren om att röra på sig om man suttit stilla för länge.

– Move är en prototyp i ett pågående projekt som kommer att omdefiniera hur vi använder flygplanssäten. Genom att använda smarta textilier som tar emot och sänder information till vår skräddarsydda app, kan passagerarna övervaka och kontrollera sin resa, från att få förslag på stretchövningar i stolen till att ändra sätesläget från ”sömn” till ”middagsdags”, säger Benjamin Hubert, grundare av Layer till Aftonbladet.

Bekvämare resa

Sätena som går under namnet Move, är designade för att passagerare i Airbus ekonomiklass ska få en behagligare flygupplevelse.

– På Layer anser vi att bra design ska vara tillgänglig för alla. Allt för ofta ser vi att nya koncept fokuserar på innovationer i business class, säger Benjamin Hubert.

Sätena blir lättare och minskar planets vikt vilket gör att flygbolaget kan spara bränsle – och pengar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Här hittar du alla våra härliga reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Staffan Heimerson testar tåget genom Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygbolag | Resa

Flygbolag

Resa | Flyg

Airbus

MER OM RESA

Nu kan du boka liggplats i ekonomiklass

Förbud mot att fälla flygplanssätet för mycket

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ryggsäck: Bästa tipsen för att välja rätt

Här är världens säkraste flygbolag 2019