Världens 10 bästa snorklings-ställen

Det är skillnad på korallrev och korallrev.

Så innan du bokar resa och packar fenor och snorkel - ta en titt på vår guide till världens bästa snorkling.

På många populära dykplatser har turister trampat runt och förstört de vackra korallerna. Men än det finns många platser kvar för den som söker den bästa bottenupplevelsen.

1. San Blas Islands i Panama

Här kan du plaska runt i en myriad av färgsprakande och ovanliga koraller. Som till exempel den utrotningshotade Staghorn korallen. Stora delar av korallrevet har tagits i anspråk av den lokala befolkningen, men det finns fortfarande mer än 30 mil orörda koraller. Här finns även spännande vrak inom räckhåll för snorkelturister - ett extra plus som kvalificerar platsen till världens bästa snorklingsvatten.

2. Phi Phi-öarna i Thailand

Här finns tusentals olika fisk och djurarter. Stora sköldpaddor, skorpionfiskar, drakfiskar, leopardhajar med mera. Det är som att simma runt i ett akvarium. Kalkstensformationerna skapar en spännande miljö för snorklare att utforska. Det bästa revet heter Hing Klang, mellan ön Bamboo och Phi Don.

3. Safaga i Egypten

Safaga ligger vid en stor bukt omgärdad av sandstränder. En lång pir sträcker sig ut i vattnet och gör det lätt för snorklare att komma ut till korallerna. Du kan också ta dig ut till sandön i mitten av bukten med båt. Där får du korallerna för dig själv och kan ostört simma runt bland muränor, anemoner, bläckfiskar och mycket, mycket mer.

4. Culebra i Puert Rico

Det här är en av de bästa snorkelvattnen i Karibien. Området Playa Flamenco på Culebra är populärt och lockar till sig campingturister och partyfolk, men om du tar en 20-minuterspromenad bort från de populäraste delarna till Carlos Rosario-stranden så öppnar sig en värld av snorkelmöjligheter med färgsprakande fiskar och koraller.

5. Salty Cay, Turks och Caicos-öarna i Karibien

Gillar du stingrockor och de märkliga "elk horn"-korallerna så är Salty Cay ett ställe för dig. Ett extra plus är den brittiska fregatten HMS Endymion som förliste år 1790. Nu ligger den på lite mer än tio meters djup och är lätt att snorkla på. Om du har tur får du chansen att simma med knölvalar. Djuren besöker vattnen kring öarna under vinterhalvåret.

6. Saint John på Virgin Islands, USA

Saint John är en nationalpark och reven är skyddade från exploatering och förstörelse. Snorklare är dock välkomna. Korallerna är befriade från sediment och bottenslam som förstört upplevelsen på många andra korallrev i Karibien. I Trunk Bay nära Saint John finns en snorkelstig där nybörjare guidas till de färgstarka attraktionerna under vattenytan.

7. Makaha Beach Park i Oahu, Havaii

Makaha Beach Park erbjuder Havaiis bästa snorkling. Sikten är minst 30 meter och du har chansen att träffa på både delfiner och 200-kilos sköldpaddor.

8. Bunaken National Marine Park i Indonesien

I vattnen runt Bunaken simmar ovanligt många fiskarter i ett extremt artrikt korallrev. Det är platsens status som marin nationalpark som bevarat mångfalden. Totalt finns här mer än 2 500 fiskarter.

9. Stora Barriärrevet, Australien

2 500 korallrev längs en sträcka på 225 mil. Behöver mer tilläggas. Det här är ett toppenställe för snorklare.

10. Florida Spring Holes, USA

Om du inte är rädd för aligatorer så erbjuder källorna en annorlunda dykupplevelse i sötvatten. Sikten är ovanligt bra i det kristallklara vattnet och djur och växter annorlunda i jämförelse med platser med saltvatten.

Topplistan är sammanställd av Forbes Traveller.

Publisert: