Bildextra: Kolla in framtidens flygplan

Är det så här man kommer flyga om 30 år? Se bilderna

Virtuell verklighets-visir, levande utomhusscener på väggarna, mer benutrymme och bar-område.

Så kan ett flygplan se ut 2050.

– Det är väldigt spännande att se vad som kan förändras under en förhållandevis kort tid, säger Beverly Barden, marknadschef för bolaget som designat flygplanet.

Aftonbladet Resa

Det är ett team från Airport Parking & Hotels som tagit hjälp av en student inom flygplansdesign vid Imperial College i London för att designa framtidens flygplan.

De bestämde sig för att förutse hur ett flygplan kan se ut om 30 till 40 år.

Här är resultatet.

Den lilla tv-monitorn på flygplansstolen framför dig är borta, likaså de flesta fönster.

Istället är det virtuell verklighets-visir som ska visa 3D-filmer och program, och väggarna pryds med allt från vyer från utsidan, till avslappnande program för att få passagerarna att somna.

”Ett minne blott”

Själva flygplanskroppen kommer att vara bredare och den vidgade flygplanskroppen med större vingar skulle ha plats för 1 000 passagerare. Passagerarnas upplevelse har också förbättras markant, dels med bredare säten och större benutrymmen, men också ett område med bar och lounger där passagerarna kan umgås med varandra under flygningen.

– Flygresan har länge ansetts vara ett obekvämt sätt att börja en semester på. Med dessa framsteg i passagerarutrymmet kommer det att vara ett minne blott, säger Beverly Barden, som är marknadschef för Parking & Hotels and Imperial College London.

Mindre skadlig för miljön

Framtidens flygplan skulle också vara betydligt mindre skadlig för miljön och betydligt mer bränsleeffektiva än vad som är fallet i dag, och de nya flygplanen skulle bara producera en bråkdel av utsläppen från dagens flygplan. De skulle köras på biobränsle med låga utsläpp och drivas med kluster av elektriska fläktar som trivs av små motorer. Beroendet av fossila bränslen skulle elimineras.   

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN