Bara du, din vän och havet

RESA

Sönderexploaterade, trånga, med solstolar överallt. Är det din bild av KANARIEÖARNAS stränder?

Dags att revidera den i så fall.

Vi reste dit – och hittade de oförstörda stränderna du inte trodde fanns. De flesta helt okända.

Tills nu.

I den kanariska arkipelagen finns åtta öar som är befolkade. Alla med sin egen karaktär.

På några av öarna är stränderna täckta av gyllengul finkornig sand. På andra är stranden svart och silverglimmande eller täcks av rundslipade stenar.

DET FINNS MÅNGA turister på Kanarieöarna. Året om. Men den som lämnar de hektiska semesterorternas tätbefolkade och bekväma playor kan hitta sagolika stränder som fortfarande är helt orörda.

Många av paradisstränderna ligger så avlägset att man måste ha hyrbil för att ta sig till dem. Fördelen är att man kan få vara ensam med havet och vågorna om man bara tar sig hit.

Här finns inga toaletter eller serveringar, ingen som hyr ut solstolar eller säljer T-shirts. Matkorgen, vatten och sololjan måste man ta med sig själv.

MÅNGA AV DE VACKRASTE stränderna i RESAs kartläggning är i princip okända och saknas i turistreklam och guider. De som kommer hit har fått höra om deras skönhet från andra källor.

Men i listan finns även några oexploaterade stränder som ändå är välkända, som stränderna vid sandöknarna Dunas de Maspalomas på Gran Canaria och Dunas de Corralejo på Fuerteventura.

Om man åker till en paradis-strand bör man dock tänka på att det inte finns några livräddare.

Ödsligheten innebär också att man riskerar att möta en och annan friluftsälskare som badar nakna.