Tjuvstarta julen – i tomtens Tallinn

Av: 

Sture Olsson

Resa | Estland

Gör julklappsfynden i Estland

Nu lackar det mot jul ... marknaderna. Det är bara några veckor kvar tills de första öppnar. Funderar du på att finna julstämningen i Lübeck även i år föreslår vi något annat. Gör som tomten – som tänt till på Tallinn.

Står på torget mitt i Gamla stan och funderar på om jag är i öst eller väst. Kvicknar till av glada barnskratt och en basstämma som på svenska utropar:

– God jul, god jul!

Tomten vinkar åt en hel grupp svenska båtturister som har kommit för att få en försmak av julen – ”jõulud” på estniska.

Det mesta är som på vilken julmarknad som helst: julmusik, aktiviteter för vuxna och barn, en doft av glögg och ett rådhus klätt med lysande stjärnor och girlanger.

– Smaka. Den här botar förkylning, halsont och alla möjliga åkommor, påstår Maime Valtin.

Hon har en liten träbod fylld av honung och bivaxljus.

– Jag har 160 bikupor hemma på gården utanför Rakvere. Äntligen får jag en chans att sälja min produktion till turister också, säger hon.

Redan för flera hundra år sedan stod en gran som helgsymbol här på Rådhustorget. Men när krigshärar drog in och den sovjetiska ockupationsmakten stannade kvar i Baltikum tilläts inget julfirande.

Bubblar av självförtroende

År 1987, vid tiden för de första förändringarna i Sovjetestland var den politiska ledningen fortfarande mycket restriktiv med en liberalisering av julfirandet. Året därpå kunde man för första gången sedan 1944 fira jul offentligt och år 1989 var julhelgen officiell. 1991 var pressen fylld med artiklar om julfirande, julseder och till och med tidsenliga recept för julmat.

Nu är Tallinn en huvudstad som bubblar av självförtroende. Julstämningen är både högtidlig och festlig. Smeder och andra hantverkare fyller varje gränd och bakgård. Överallt frestas man av handarbeten i linne, lapptäcken, ylletröjor, raggsockor, lustiga filthattar, juldekorationer, handstöpta ljus, glas och porslin.

Jag trycker mig mot fasaden till Raeaptek, världens äldsta ännu fungerande apotek, och ser ut över torget som dignar av godis, bröd, marsipan, skinkor och korvar.

Mozart och juljazz

På Rådhustorgets vägg informerar man om gratiskonserter med musik av Bach, Mozart och Vivaldi. Från en krog på klosterkällaren intill Dominikanerklostret på långgatan Vene hörs juljazz. Från innergården ett kvarter längre bort sprider sig dofterna av rykande soppor, blodkorv och grillat vildsvin.

Jag kämpar emot köplusten – men faller till slut för en flaska väderkvarnsvodka från ön Ösel: för årstiden har den fått specialdesignad etikett med snöflingor som faller tungt.

Verklighetens väder bjuder däremot på regn och blåst som ändå inte hindrar tomten från att äta sin egen jullunch framför den majestätiska granen. Därefter sätter han sig tillrätta i en bod och skriver julkort, läser barnens önskelistor och hjälper besökare att posta julkort.

Inget besök i Tallinn är ett riktigt besök utan en sväng till gatan Müürivahe. Längs ”yllemuren” trängs kvinnor med sina stickade handarbeten. Strax före jul är tomtar och troll också en gångbar presentvara.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Estland