Pegga upp i paradiset

RESA

Hitta rätt fairway med RESA:s guide till golf i Thailand

1 av 3 | Foto: Leif Jansson har bytt Arninge golfklubb mot Springfields exklusiva golfbana i Hua Hin. Familjen har just köpt ett hus i trakten.

Välansade greener, behagligt klimat och obligatoriska caddys.

Hua Hin har blivit svenskarnas nya golf-

paradis.

RESA har den stora guiden.

Leif Jansson ställer sig till rätta på tee. Han kisar mot solen, gör en provsving, vaggar lite med kroppen medan han ser ut över Springfields Royal Country Clubs fairway. Ping! Bollen åker i väg i en vacker båge.

Larmet från närbelägna Hua Hin känns långt borta. Här är det tyst, så när som på en och annan golfbil och lite fågelkvitter. Eftermiddagssolen gassar behagligt över golfbanan.

– Det här är nog en av de finaste banorna jag har spelat på, säger Leif Jansson, 49, officer från Stockholm.

Han har bytt Arninge golfklubb mot Springfields exklusiva golfbana i Hua Hin. Under två veckor har han fått känna riktigt finklippt thailändskt grönt gräs under golfskorna.

Luftfuktigheten är hög men byts snabbt ut mot en sval airkonditionluft när vi stiger in i den enorma hallen till klubbhuset. Den pampiga entrén ser mer ut som en hotellobby än den på en golfklubb. På uppfarten står det caddiebilar med blå tak parkerade och innanför dörrarna möter mig den legendariske golfspelaren Jack Nicklaus på en stor pappersskärm. Han har varit med och formgivit Springfields banor som räknas som en av Thailands bästa. Vissa hävdar till och med en av Sydostasiens bästa.

Banan har tre olika formationer med nio hål på vardera, Mountain course, Lake course och Valley course.

Springfield är mycket mer än en golfbana, det är en totalupplevelse med stort poolområde, spaavdelningar och hotell för dem som inte vill åka de två milen från Hua Hin.

Vi går till restaurangen som verkar vara ett populärt tillhåll för svenska golfentusiaster. Samtliga runt borden är faktiskt svenskar.

Att det blev Hua Hin för Leif Jansson var nämligen inte en slump.

– Jag känner folk här nere som ständigt återvänder och de kommer hit bara för golfbanornas skull, säger han.

Och mer golfspelande kommer det att bli framöver för familjen har precis köpt ett hus i trakten och då kommer semesterveckorna och ledig tid att förläggas här.

Han har spelat golf i åtta år och från början var det hans son Fredrik som spelade mest. Nu är det omvänt förhållande och han har tio i handikapp, men dagens runda gick inte riktigt som han tänkt sig.

– Det gick inte så bra i?dag. Greenerna är mycket snabba, så det är svårt att putta. Bollarna rullar all världens väg, banorna är nästan för bra här, säger han och skrattar.

Det är mycket på Springfield som skiljer sig från en golfrunda i Sverige och nordliga breddgrader, menar Leif Jansson.

– Det är helhetsupplevelsen som gör att det är så bra här. Det är vackert, otroligt fina banor och fina omgivningar. Generellt är det lite dyrare att spela en runda men då får du alltid en egen caddie och det är man ju inte van vid.

En annan sak är värmen och luftfuktigheten som på nolltid kan sänka den bäste golfspelaren om man inte är beredd.

– Det bästa är att gå ut tidigt på förmiddagen eller sent på eftermiddagen.

Vid bordet bakom oss sitter Mikael Hestrin från Trelleborg. Han har hus i Hua Hin sedan 1994 och tillbringar tio veckor om året här. Det mesta av tiden går åt till golfspel på banorna runt Hua Hin, att döma av hans solbränna.

– Sorry, Grekland. De bästa golfbanorna i världen finns här. Jag spelade mycket i Europa innan, men det går inte att jämföra standarden på banorna, berättar Mikael.

– Bästa tiden att komma hit är oktober till november – då är det dåligt väder i Skåne.

ARTIKELN HANDLAR OM