Jag drabbades av akut spa-stress

RESA

Minns ni hälsohemmen? De var en jättefluga när jag var liten. Tidningarna fylldes av kändisar som berättade hur de hittat formen på hälsohem och lanseringarna var så hårda att jag redan som åttaåring började längta dit.

Nu är hälsohem lika hippt som en spann med havre. Symptomatiskt nog har Tallmogården, hälsohemmens juvel, förvandlats till "Konferens och Spa".

Spa är ordet på allas läppar och så gott som alla har åkt dit med jobbet, den slutkörde partnern eller med morsan. Man har packats in i choklad, fått solmassage och lärt sig "Do in".

Det är lite "kejsarens nya kläder" över fenomenet. Kompisen med koll hävdar att det finns högst 15 "riktiga span". Resten har bara klivit på trenden utan att kunna erbjuda särskilt mycket. Under mina elakaste stunder misstänker jag att det finns en hemlig manual som cirkulerar runt i landet:

1. Tag ett bortglömt landsortshotell.

2. Bygg en bubbelpool.

3. Låt ägarinnans syskonbarn gå en kurs i aromaterapi.

4. Öppna ett spa.

Resultat: folk tycker att det är underbart att resa dit för att "ladda batterierna" och "bara vara". De märker inte att det är precis samma bruna hotell som var konkurshotat ett år tidigare, utan man betalar gladeligen 3000 spänn för en helgs övernattning med halvtaskig mat och fjösiga behandlingar.

Jag och min man är riktigt otacksamma spagäster. I somras bjöd jag maken på lerinpackning och massage under en resa till Baltikums kurorter.

Lerinpackningen blev en flopp. Att översköljas av het lera och packas in i en presenning var inte alls min älskades melodi. Han fick klaustrofobi och tyckte att det kändes som att ligga insnärjd i sin egen diarré. Han menar dessutom att det faktum att jag gillade behandlingen säger något obehagligt om mig.

Massagen med aromatiska oljor blev ett ännu större misslyckande. Makens porer täpptes igen och han fick bölder över hela kroppen och måste äta medicin.

Jag klarar behandlingarna utan vare sig panik eller bölder. Men jag får grym medelklassångest av att vara på kurhotell. Allt tassande i badrockar och puttrigt småpratande är jättemysigt i ungefär tre timmar. Sedan önskar jag intensivt att punklegenden Johnny Rotten ska komma ner genom taket vilt pogodansande och vrålande om anarki och uppror. Det är något skumt med ett land där stora delar av befolkningen måste lägga ner dyra pengar på att bada bubbelpool i obygden för att överhuvudtaget kunna koppla av, hjärnstorma fram nya affärsstrategier eller få fart på sexlivet.

Senaste trenden är att du ska ta med ungarna till kurhotellet. Jag testade det i helgen. Det gick sådär. Okej - min dotter älskade det. Men jag drabbades av spastress. Det var ett evigt pusslande ("Jag passar Alba medan du får pedikyr och sen kan du springa tillbaka så skyndar jag mig till min avslappnande massage."). Helgens softaste stund var när jag kom hem och kunde gå på favoritpuben för att ta en svalkande öl med kompisarna.

För 3000 spänn kan du få en skön weekendtripp till Paris. Du kan dra till Lissabon, Istanbul, Las Palmas eller Marocko. Eller så kan du åka till en bortglömd svensk ort och få massage.

Vad väljer du?

Terris topp tre

Saker som är mer uppiggande än spa:

Ur mejlboxen