Nyheter för sommarens Norgesemester

Åsne Seierstad har blivit hotellinredare.
RESA

Klättra i Jotunheimen

I sommar har du chans att beundra utsikten från 1 524 meter över havet i norska nationalparken Jotunheimen. En helt ny klätterled invigs i juni. Den börjar i Nissegarden och stiger sedan 1 200 meter på en sträcka på två kilometer. I berget finns förankrade vajrar som du använder för att ta dig upp.

Pris: 215 NOK för hyra av utrustning och obligatorisk försäkring.

www.nasjonalparkriket.no

Kvinnlig hotelldesign

Det 132 år gamla Grand Hotell på Karl Johan i Oslo renoverar och bygger om – för kvinnor. En hel våning designas av och för kvinnor. Rummen i Ladies floor inreds av journalisten Åsne Seierstad, puckelpiståkare Kari Traa och flera kända norska kvinnor.

www.grandhotel.com

Helg på Hurtigruten

Nu kan du boka en långhelg på klassiska Hurtigruten – världens vackraste sjöresa, enligt norrmännen själva. Paketresorna inkluderar flyg från Arlanda till Trondheim, två dagar och en natt ombord på Hurtigruten och sedan flyg hem igen från Bergen. Det norska rederiet satsar stort på svenska resenärer och fortsätter med veckoslutsresorna under hela sommaren.

www.hurtigruten.com

Boka turen hemma

Den som gillar att gå på tur kan nu boka Norska turistföreningens vandringar genom en ny resebyrå i Sverige, Norgeäventyr. Vandringarna leds av guide och finns i olika svårighetsgrader. För den som inte nöjer sig med att bara gå, finns turer med olika teman som yoga, foto, mat och vin.

www.norgeaventyr.se

Hundfritt i Fjell

I norska Fjell har man tröttnat på skällande hundar. Ett förslag om utegångsförbud efter 22.00 på vardagar har lagts fram i kommunfullmäktige.

– Det ska inte vara förbjudet att gå med en tyst hund ut, men hundägare som låter sina hundar vara ute och skälla och störa grannarna ska få böter, säger Erik Schult som skrivit förslaget.

Ungefär hälften av invånarna i Fjell stöder idén.

Kulturella kiosker

Norska telefonkiosker blir kultur. De röda telefonkiosker som ritades av Georg Fasting 1933 tillverkades bara i 9 000 exemplar, och många av dem har försvunnit. Nu har norska riksantikvarieämbetet k-märkt hundra kiosker som tekniska kulturminnen. Själva telefonerna inuti kiosken kommer moderniseras, så att man kan ringa med kreditkort.

Slingerväg öppnar tidigt

Norges mest kända serpentinväg öppnar extra tidigt i år. Trollstigen, med sin vackra utsikt, slingrar sig från Åndalsnes till Valldal. Det har varit mindre snö än vanligt, och redan den 23 maj kommer man öppna för biltrafik. Det är nästan två veckor tidigare än förra året. Vägen är snöfri redan nu, men norska vägverket meddelar att man behöver några dagar på sig för underhåll.

Stanna hemma – fira Norge på Skansen

Sara Berggren, Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM