Kryssning deluxe med Silversea

Häng med när Resa kryssar i lyx och flärd

Svit med egen veranda. Personlig butler. Och så mycket champagne du orkar dricka.

Följ med på en riktig lyxkryssning.

Men smakar det så kostar det. Och även solen har sina fläckar.

Anitha och Bertil Egnell prisar maten ombord på Silver Spirit.
Anitha och Bertil Egnell prisar maten ombord på Silver Spirit.

Fartyget Silver Spirit ser nästan inklämt ut där det ligger mellan två betydligt större kryssningsfartyg i Santa Catalina-hamnen i Las Palmas. På ena sidan Royal Caribbeans Adventure of the Seas, på den andra tyska Aidasol.

Ändå är Silver Spirit närmare 200 meter lång och elva däck hög.

Små, lyxiga fartyg

Rederiet Silversea startades 1994 och har numera sju fartyg. Alla är relativt små och är tänkta att erbjuda en lyxig kryssningsupplevelse med gott om plats för gästerna ombord.

Silver Spirit är rederiets flaggskepp men tar bara 540 gäster. Lägg till en besättning på 370 personer och det är upplagt för god service. På större kryssningsfartyg brukar förhållandet besättningsmedlemmar kontra passagerare vara cirka 1 på 2-3.

"Personalen tar hand om alla"

Det här är Silver Spirits sista seglats på den här sidan Atlanten för säsongen, en nionätters kryssning från Kanarieöarna till Marocko, Madeira och tillbaka till Kanarieöarna.

Resenärerna ombord på denna kryssning kommer från 23 olika länder, de flesta är äldre och många tycks ha kryssat med Silversea tidigare.

Två av dessa är Eva och Johannes Schmekel från Eskilstuna. De har tidigare varit på rederiets fartyg i såväl Svarta havet som Medelhavet. Faktum är att de aldrig kryssat med något annat än Silversea.

– Det är alltid trevligt med mindre fartyg, säger Johannes Schmekel när jag träffar paret över ett glas vin i de pösiga sofforna på akterdäck.

– Och personalen tar verkligen hand om alla. De är väldigt måna om exempelvis äldre som har svårt att röra sig, säger Eva.

Obegränsat med champagne

Silversea marknadsför sina kryssningar som ”riktig all inclusive”. Och visst ingår här mer än vad folkligare rederier som Royal Caribbean och MSC erbjuder, där allt från en läsk till ett cykelpass kan kosta extra.

Här ingår obegränsat med vin, drinkar – till och med äkta champagne – i priset, liksom klasser med gyminstruktör och olika seminarier ombord.

Men fortfarande kostar exempelvis spabehandlingar och internet extra (om du inte bokat de dyraste hytterna, då ingår även trådlös uppkoppling), liksom utflykter i land. Dessutom kostar det extra om du vill äta i några av fartygets specialrestauranger eller unna dig ett exklusivare årgångsvin eller en finare konjak, som inte finns på den vanliga menyn.

Alla har en personlig butler

Alla hytterna ombord kallas för sviter, de minsta är på 29 kvadratmeter och de allra flesta har egen balkong.

Detaljer som förstärker lyxkänslan är att du får en egen liten tidning levererad till hytten varje morgon, walk-in garderob i hytten och en levande orkidé på soffbordet.

Dessutom har du en personlig butler, som kan ta hand om allt från att packa upp väskorna till att putsa skorna eller boka middagsbord för kvällen.

"Stela och tråkiga britter"

Ett tips för att få bästa möjliga service är att ge din hyttpersonal lite extra dricks i början av kryssningen. Det ska egentligen inte behövas eftersom dricksen är inbakad i resans pris, men flera resenärer vittnar om hur den extra dricksen förvandlat en tämligen håglös butler till en närmast prickfri.

– Vi gav vår 40 euro och sedan dess har han varit fantastisk, säger Anitha Egnell.

Hon och hennes man Bertil är två av totalt 18 svenskar ombord på den här kryssningen.

Anitha är ursprungligen från Gotland och Bertil från Lidingö men de bor sedan 40 år i Las Palmas på Gran Canaria.

Det är första gången paret kryssar med Silversea och de uppskattar stämningen ombord. Tidigare har de kryssat med brittiska rederiet Cunards fartyg Queen Victoria.

– Men det var så många stela och tråkiga britter på det fartyget, säger de.

Vad är bäst ombord på det här fartyget då?

– Maten! Fast man åker ju inte bara på en kryssning för att äta för då blir man tjock, säger Anitha.

Coctailparty i hytten

Stämningen ombord på Silver Spirit är förvånansvärt avslappnad och uppsluppen, inte alls uppnosig. Du hittar lätt nya vänner bland medresenärerna och eftersom drycker ingår behöver ni inte hålla reda på vems tur det är att bjuda laget runt. Och vill du bjuda in till cocktailparty i din hytt är det inga problem – ring din butler så ordnar han det.

Nackdelar med att kryssa med den här typen av fartyg då?

En är att utbudet av aktiviteter och underhållning är begränsat. Showerna i fartygets teater kändes oerhört simpla jämfört med de som ges på många större kryssningsfartyg.

En annan är att mindre fartyg rör sig mer i sjö. På överfarten från Casablanca till Madeira, i upp till fyra meter höga vågor, låg många gäster däckade av sjösjuka i sina hytter. Till slut även jag.

Men inte Anitha och Bertil Egnell.

– Jag tar tabletter och då känner jag inte ett smack, säger Anitha och häller upp ett glas champagne till.

En-gång-i-livet-grej

Silversea kan vara ett bra alternativ för bröllopsparet eller som en en-gång-i-livet grej för mogna eller äldre par. Barnfamiljer eller kompisgäng som vill partaja hamnar däremot på helt fel fartyg – även om drinkarna ingår.

Andra rederier med ungefär samma idé som Silversea – att erbjuda lyxiga all inclusive-kryssningar med mindre fartyg – är exempelvis Seabourn, Regent Seven Seas och Seadream.

Se vårt betyg på Silver Spirit.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN