Air France kräver att överviktiga betalar för två

avMikael Stengård

Riskerar att kastas av om planet är fullbokat

Är du överviktig får du betala för två.

Annars får du gå.

Så säger flygbolaget Air France nya regler.

Den 1 februari inför det franska flygbolaget Air France nya regler för överviktiga.

Om en flight är fullbokad och en person är så överviktig att den kräver två säten i anspråk får personalen neka honom eller henne att flyga med.

Samtidigt uppmanar Air France överviktiga att alltid boka två säten när de flyger med flygbolaget. På så sätt blir de garanterade att de inte blir avkastade.

Pengarna tillbaka

Om planet inte skulle bli fullbokat garanterar Air France att de överviktiga får tillbaka pengarna för den extra bokade platsen.

Flygbolaget ger också de överviktiga 25 procents rabatt på den extrabokade platsen.

– Det här är en säkerhetsåtgärd, vi måste se till att ryggstödet kan justeras fritt, och att alla passagerare att använda säkerhetsbältet som vanligt, säger företagets taleskvinna Monique Matze till AFP.

Den vanliga sätesstorleken i ekonomiklass för flygbolaget är 43 centimeter bred och 44 centimeter långa på långflygningar.

Fick rösta

Air France är inte ensamma om att införa speciella regler för överviktiga. Flera flygbolag i USA har redan i dag krav på att passagerare med extra hull måste betala för två stolar.

Och irländska Ryanair har planer på att införa liknande regler. I en omröstning på flygbolagets hemsida fick besökarna rösta om den ”bästa” metoden att ta betalt för övervikten.

Exempelvis att låta passagerare betala extra per kilo som deras vikt överskrider 130 kilo för män och 100 kilo för kvinnor, eller att låta passagerare vars midja rör vid båda armstöden samtidigt betala extra för ett andra säte.

Air France ingår i det stora bolaget Air France-KLM, den största flygbolagsgruppen i Europa.