Här gör du bästa fynden på resan

avFrida Bergsten

RESA

Stor jämförelse av priser på varor i 32 städer

Vill du fynda på resan gäller det att pricka in rätt städer.

Billigast shopping i världen har Bombay i Indien.

Litauens huvudstad Vilnius är billigast i Europa.

Billig shopping jorden runt. Bilden är från RESAs shopping i Fort Lauderdale i Florida, USA.

Prisjämförelsesajten Pricerunner har genomfört sin internationella prisstuide för nioende året i rad.

Sammanlagt har företaget jämförts priser på 25 konsumentvaror och tjänster i 32 städer. 21 av dessa ligger i Europa.

Några av varorna som undersöks är biobiljetter, 33 centiliter Coca-cola, McDonalds-mat, Absolute vodka, bensin, kaffe take away och blöjor.

Dyrare i Grekland

I krisens spår är det lätt att tro att krisdrababde länder ska ha billigare varor eftersom efetrfrågan sjunker. Man kanske reser till Grekland, Island och Irland i tron att hitta riktigt bra fynd. Men så ter det sig inte i undersökningen.

– I Grekland har priserna förändrats mycket. De har gått fån att vara det femte billigaste landet i Euorpa 2009 till att i år ligga på plats 12. Man kan tycka att det är lite biligare när det är kris, men nej, så är det inte, säger Victor Dahlborg, marknadschef på Pricerunner.

– Det har även skett stora förändrinagr i Berlin. De har gått från 19:de plats till 10:de plats på billigaste städerna i Europa.

Billiga blöjor i Oslo

De billigaste städerna i Europa är Villnius, Prag och Warszawa. Polens huvudstad var billigast förra året och har alltså sjunkit ner till tredje plats. Den litauiska huvudstaden har i genomsnitt 15 procent billigare priser än resten av Europa. Prag har runt 10 procent billigare varor.

Oslo är den dyratse staden i hela undersökningen. I sex av tio undersökta produkter är den dyrast. En enkelresa med buss inom en central zon i Oslo motsvarar priset av 49 bussresor i Mumbai. Men om du vill köpa billiga blöjor är det den norska huvudstaden du ska åka till. Ett paket kostar 17 kronor, jämfört med 97 kronor i Sydney.

– Det är lite märkligt, Oslo är ju dyrast på sex av tio varor. Men jag trot att blöjor är lockvaran i norska matbutiker, precis som det är med köttfärsen i Sverige, säger Victor Dahlborg.

Bäst shopping i Asien

De andra nordiska huvustäderna är också dyra. De hamnar i botten av undersökningen. Inom Europa placerar sig allstå Oslo som den dyraste (21), Stockholm (20), Reykjavik (19,) Helsinfors (18) och Köpenhamn (17).

För den som vill shoppa loss ordentligt är det forfarande Asien som är billigast. Bombay i Indien är världens billigaste stad, precis som förra året. Bangkok ligger tätt därefetr på plats nummer två. Om du är sugen på att ge bort teknikprylar i julklapp kan det vara värt att ta en tripp över Atlanten.

– Ska man köpa hemelektronik skall man styra kosan västerut. San Fransicso och New York är de billigaste städerna och ligger i snitt drygt 30 procent lägre i pris, säger Victor Dahlborg.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!