Varamobadet - Nordens största insjöbad

Foto: Sara Ringström
Colm Stringer, 2 år, och brodern Harry, 6 år, bor nära stranden i Motala. De flyttade hit från Bristol i Storbritannien med sina föräldrar och trivs så bra att de tänker bli kvar.
RESA

Sverige har många fantastiska badställen. Resas redaktion har valt ut 10 klassiska stränder.

I denna artikel: Varamobadet – Vätterns pärla i Motala.

Bada

Fin sandbotten och klart, fräscht vatten. Men Vättern är kylig och trots att badet ligger i en vik får man räkna med temperaturer kring 18 grader.

För barn

Fin sandstrand, perfekt för att bygga sandslott, och långgrunt vatten gör att barnen trivs.

Äta/dricka

Vättershall och Sjövik heter de två stora kaférestaurangerna med uteserveringar längs strandkanten som serverar bakverk, sallader, varma rätter, glass, öl och vin. Sjövik har dessutom pizza.

Glass

Flera glassbarer längs strandpromenaden med kul- och pinnglass. Glassvagnar rullar förbi och ibland dyker det upp någon med glasslåda på magen.

Göra

Vattenrutschbana, lekplats, trampbåtar och kajakuthyrning. Strax intill ligger Mariebergsbadet med tempererade utomhusbassänger, dusch och bastu, samt Folkets park med lekland, klättervägg, skateboardramp, minizoo och restaurang.

Strandservice

Toaletthus kantar stranden, men det finns ingen dusch eller uthyrning av solstolar eller parasoller. Enbart en badbrygga.

Stämning

Avslappnat familjeparadis som förvandlas till ungdomshäng på kvällarna. Alla får plats längs den långa stranden – barnfamiljerna i ändarna och de tuffaste vid flaggstängerna i mitten.

Summa: 22 plus

Strandpärla med Medelhavskänsla mitt i Sverige som tappat lite av sin forna glans från 20- och 30-talen då folk tog badtåget till Varamon för att bada och dansa på kvällarna.

Riktigt, riktigt varma dagar trängs 10 000 personer på stranden. Gott om övernattningsmöjligheter i närheten.

Stranden är miljömärkt med den blåa EU-flaggan som garanterar gästerna rent vatten och fräsch miljö.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM