Röj natten lång i heta Reykjavik

Publicerad:
Uppdaterad:
Ju längre kvällen lider, desto mer drag blir det på Kaffibrennslan.
Foto: Kajsa Norman
Ju längre kvällen lider, desto mer drag blir det på Kaffibrennslan.

Resa | Island

Röjet i Reykjavik är ingen myt.

Islands nattliv är lika hett som de varma källorna.

Här är guiden till den nordligaste huvudstadens partydistrikt: Reykjavik 101.

Nattlivet i Reykjavik påminner om en teaterföreställning där scenbytet sker vid midnatt. Oansenliga trähus byter skepnad och förvandlas till pulserande nattklubbar. Dagtid är de flesta klubbar kaféer och namnen på många av ställena börjar därför ofta med just Kaffi, isländska för kaffe.

Islänningarnas energi är outtömlig. Nattklubbarna och barerna tycks aldrig ta slut och efter midnatt är det fullt överallt. Med bara 180 000 invånare i Reykjavik får jag inte ekvationen att gå ihop. Alla måste alltid vara ute samtidigt för att kunna upprätthålla ett sådant tryck på partygatorna Laugavegur, Bankastræti och Austurstræti.

Kanske försöker islänningarna ta igen 70 år av ölförbud, som rådde på ön fram till 1988. Då fick de nöja sig med alkoholfri rootbeer, en amerikansk läsksort smaksatt med växtextrakt, som man i hemlighet spetsade med starkare saker. Inte särskilt gott.

Alla barer och nattklubbar ligger samlade i city och det tar inte många minuter att gå från ena änden till den andra. Långt ifrån alla ställen tar inträde så en ordentlig pub- och klubbrunda är helt klart att rekommendera.

Till skillnad från många andra storstäder är Reykjaviks nattliv befriande opretentiöst. Såväl klubbar som barer är oftast enkelt inredda och det finns inga heta inneställen som medel-svensson utestängs från.

I stället festar Islands musiker, skådisar och andra kändisar tillsammans med alla andra.

Är du bara gammal nog, 20 eller 22, beroende på stället, och beredd att köa en stund på de populära ställena, så får du också del av det roliga.

Varför inte börja fila på islandssvenskan redan nu? Ett, två, tre:

– Festur!!!!

Kajsa Norman (resa@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN