Mejla

Sture Bjarnelind

Nu måste vi börja tänka på djuren

Publicerad:
Uppdaterad:
Elefanter får ­spabehandling på Pinnawela Elephant Orphanage i Sri Lanka.
Foto: Foto: DANIEL OHLSSON
Elefanter får ­spabehandling på Pinnawela Elephant Orphanage i Sri Lanka.

Hej på er. I dag kör vi en handen-på-hjärtat-spalt.

De flesta har väl gjort det någon gång. Ridit på en elefant, gullat med en apa, simmat med en delfin eller klappat en tiger.

Själv har jag ett ärr kvar på ena fingret sedan schimpansen Kiko tyckte att det fick vara nog. Det var i Las Palmas runt 1980 som jag var lite för närgången inne i en bar, där schimpansens ägare gick runt och undrade om gästerna ville bli fotograferade ­tillsammans med den söta lilla apan.

Jag minns att det kom rätt mycket blod och efter hemresan var det flera som undrade om jag inte borde tagit en stelkrampspruta.

Vem ingen tänkte på var Kiko.

Men det finns de som tänker på djuren. Organisationen World ­Animal Protection har nyligen lanserat en världsomfattande kampanj för att få turister att fundera en gång till.

Och det borde väl inte vara så svårt.

För är det så viktigt att få klappa en tiger (som är ­drogad)? Och är det verkligen en dröm att få rida på en elefant (om du vet att den är torterad för att ­acceptera uppgiften)?

Det borde vara ett lätt val att låta bli. Och i stället stödja initiativ där allt handlar om att göra livet bättre för de vilda djuren – och låta dem få vara vilda.

I elefanthemmet Pinnawela Orphanage i Sri ­Lanka lovar jag att minnet blir mycket starkare än efter en kort, dammig elefanttur i Thailand.

2009 fick jag äran att följa ett 60-tal elefanter som i gemensam trupp gick ner till floden för ­dagens bad. Under en timme njöt elefanterna. De rullade runt i vattnet, sprutade ner varandra med snablarna och stortrivdes. Allt medan skötarna gick runt med gigantiska duschborstar och gav bjässarna en liten spaupplevelse.

Med fanns både en trebent elefant – ett ben hade tyvärr försvunnit när han trampat på en mina – och en blind, som fått ögonen uthuggna av tjuvjägare.

Pinnawelas hem för föräldralösa, eller på ­annat sätt utsatta elefanter, är bara ett av ­tusentals projekt och initiativ som ger hopp om att människan ändå är god.

Ska vi inte enas om att strunta i de andra?

Vi på Resa lovar att försöka det. Från och med nu ska vi göra allt vad vi kan för att inte bidra till den smutsiga hanteringen av vilda djur som görs i turismens kölvatten.

Hjälp oss du med. Tipsa oss om de vackra ­initiativen – och varna oss för de andra.

5 värsta attraktionerna med vilda djur

Enligt World Animal Protection:

Elefantridning

De ­isoleras, svälts och blir slagna med elefant­krokar för att knäckas och underkasta sig.

Fotografering med ­tigrar

Ungar tas tidigt från sina mammor. De hålls i koppel eller i små gallerburar när de inte visas upp och ­bestraffas för att tränas.

Vandra med ­lejon

Beröring och ­fotografering innebär en så stor stress att många lejonungar tappar sin päls. Vuxna blir drogade och/eller misshandlade tills de är kuvade nog.

Simma med delfiner

Delfiner i fångenskap lever i klorerade pooler, långt ifrån deras naturliga miljö. Normalt simmar de 100 mil per dygn i havet.

Dansande makaker

Ungarna rycks bort från sina mödrar – ofta skadas eller dödas de då. Många överlever inte den grymma träningen för att lära sig dansa, ”spela” gitarr eller cykla till skränig musik.

Av: Sture Bjarnelind

Publicerad: