Massturism hotar holländska väderkvarnar

Invånarna i Kinderdijk protesterar med vykort

Publicerad:

Resa | Nederländerna

När turistströmmen blev för mycket för invånarna i Kinderdijk tog de saken i egna händer. För att skydda sina historiska väderkvarnar började de dela ut vykort till turisterna – med varningar om massturism.
– Det är som att ha turisterna sittandes mitt i våra vardagsrum, säger en invånare.

Kinderdijk är ett pittoresk litet samhälle utanför Rotterdam, mest känd för sina 19 vackra historiska väderkvarnar som finns med på UNESCO:s världsarvslista. De har dragit turister till staden i decennier, men nu har invånarna fått nog. Turistströmmarna har ökat explosionsartat och det har påverkat både platsen där väderkvarnarna står och de människor som bor i området. Det går 10 000 turister på varje invånare i samhället.

– De sista åren har en ny kryssningsbåt börjat göra turer förbi väderkvarnarna och Kinderlijk World Heritage Foundation har utökat besökstiden för turister utan att diskutera det med oss. Ibland känns det som om att ha turisterna sittandes mitt i våra vardagsrum, säger invånaren Peter Paul Klapwijk till holländska medier, rapporterar The Telegraph.

Invånarna i Kinderdijk protestserar mot massturism med hjälp av vykort.
Foto: Getty
Invånarna i Kinderdijk protestserar mot massturism med hjälp av vykort.

Stort missnöje

Invånarna är missnöjda med att Kinderlijk World Heritage Foundation och Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) som sköter om området och väderkvarnarna tar beslut utan att konsultera de boende i området.

För att visa sitt missnöje och göra turisterna medvetna om att de bidrar till massturism, har invånarna börjat dela ut vykort till besökarna. På ena sidan är det en vacker gammal bild och på den andra en informativ text: ”Tack för besöket. Vi har bott här i århundraden”. I det översta vänstra hörnet kan man ta del av statistik: ”600 000 turister per år, 60 invånare året runt. 10,000:1 #overtourism”. Invånarna hoppas på att antalet turister ska stanna på runt 600 000 besökare eftersom samhället inte kan hantera fler än så.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA