Flygledare sov på jobbet – sparkas

RESA

Avslöjanden upprör i USA – plan fick landa på egen hand

Det är ett problem som blivit allt vanligare på amerikanska flygplatser.

Flygledare som somnar på jobbet.

På kort tid har fem fall inträffat i USA.

Foto: Flygledartornet på Reagan National Airport i Arlington, Washington.

På Preston Smith International Airport i Lubbock, Texas, råkade till och med två flygledare falla i sömn samtidigt. Det skedde den 29 mars och piloter som anropade fick inga svar från flygtornet.

En vecka tidigare somnade en flygledarchef en kortare stund från sina sysslor på Ronald Reagan Washington National Airport.

Den 19 februari sov en flygledare på McGhee Tyson Airport i Knoxville, Tennessee, i hela fem timmar innan han blev väckt.

Tidigare i den här veckan tvingades en pilot på ett sjukvårdsplan landa på Reno-Tahoe International Airport med en svårt sjuk patient ombord. I 16 minuter hade han då försökt anropa flygtornet för landningsinstruktioner. Men det kom aldrig några eftersom flygledaren, som var ensam i tornet, hade somnat på sin post. Han är tills vidare avstängd från sin tjänst i avvaktan på att utredningen ska bli klar.

Högste chefen avgick

– Jag är utom mig av ilska över de här incidenterna, säger den amerikanske transportministern Ray LaHood.

Hank Krakowski, högste chef för USA:s flygledare, tog redan i går konsekvenserna av de allvarliga incidenterna och lämnade in sin avskedsansökan, en ansökan som snabbt beviljades.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration har dessutom beslutat att flygledare som tidigare varit tillåtna att tjänstgöra ensamma ska kompletteras av en andra flygledare. Detta ska med omedelbar verkan genomföras i flygledartornen på 26 amerikanska flygplatser.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM