Så lätt kan du åka på lyxresa – billigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | All inclusive

Allt fler svenskar upptäcker tjusningen med all inclusive

Foto: Familjen Knutsen från Grimstad i Norge testade all inclusive på Pegasos World i Side, Turkiet. ”Väldigt bra, det finns mycket mat att välja på”, löd deras omdöme.

Intresset för all inclusive har växt lavinartat de senaste åren.

– För några år sedan valde fem procent av våra resenärer att turista på de här sättet. I dag rör det sig om en fjärdedel, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Allt ingår och du behöver inte tänka på några extra utgifter. Hur låter det?

I dag uppskattar många att åka på all inclusive-resor och allt fler hotell erbjuder det alternativet.

Bara de tre charterjättarna – Apollo, Fritidsresor och Ving – erbjuder vardera totalt 150 till 200 all inclusive-hotell i 20-talet länder.

Enligt Barbro Holmgren på Ving väljer omkring 150 000 av deras kunder det alternativet idag – för fem år sedan var samma siffra 30 000.

Flera orsaker till ökningen

Fördelarna med all inclusive–alternativet är uppenbara: det är bekvämt och du har lättare att beräkna vad resan i slutändan kommer att kosta eftersom du spenderar mindre pengar på plats.

– För det första är det ett prisvärt alternativ där du från början vet hur mycket pengar du lägger på din semester. Det gör det enklare att redan hemma avgöra om du har råd med resan, säger Barbro Holmgren.

En annan anledning tror hon är att många upplever all inclusive som något lyxigt.

– Hotell har blivit allt viktigare. Vi spenderar mer tid där än förut när vi är ute och reser. Och just på all inclusive har hotellen ofta hög standard. Att du sedan kan äta och dricka så mycket du vill är ett annat stort plus, säger hon.

Bekvämt med barn

Enligt Barbro Holmberg är det ofta barnfamiljer som attraheras av all inclusive-resor.

– Jag tror att många tycker det är bekvämt att ha allt ordnat när man kommer fram, säger hon.

Men får du verkligen chans att uppleva det land du åker till om du spenderar det mesta av semestern på ett hotell?

– Jag tror det handlar mycket om vad du är ute efter för någon reseupplevelse. Om man har små barn vill man ofta sola och bada och bryr sig främst om att få spendera tid tillsammans med familjen. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN