Fredriks 10 tips till turisten

RESA

Handla gärna tidigt på morgonen. Affärens första kund tas väl omhand eftersom man tror på siftah, att Gud sänder första kunden vilket ger tur för försäljningen resten av dagen.

Sämsta tiden är på kvällen när alla andra är ute och shoppar – då har försäljarna mycket mindre tid över för dig och det blir svårare att pressa priset.

Undvik att handla de första dagarna, innan du har fått kläm på alla nollor på sedlarna.

Gå inte in i en butik där du bjuds in. Där trycker säljarna ofta på tills du köper, och köper du inte kan de bli riktigt sura.

Du kan alltid acceptera något att dricka, till exempel te, kaffe eller vatten, utan att du måste köpa något. Tackar du däremot ja till alkohol, till exempel det turkiska anisbrännvinet raki, väntar sig säljaren att det blir affär.

Om du är intresserad av en vara, fråga först vad den kostar. En säljare blir inte glad om han ödslat massor av tid på dig och du sedan drar dig ur när du får reda på att priset var betydligt högre än väntat.

Pruta alltid, förutom på mat! I enklare butiker kan du gå ner till 50 procent av priset. Handlar det om ett större köp i en seriös affär, t ex matt- eller juvelerarbutik, kan du räkna med upp till 30 procents rabatt. Nöj dig inte om du får ”bästa priset” i ett tidigt skede. Ha tålamod – ett stort köp kräver tid. För ett mattköp går det åt omkring två timmar. Du och säljaren kan börja prata om ditt och datt, till exempel familjen. Sedan kan du få ett ännu bättre pris.

Du behöver inte vara särskilt orolig för att en turkisk försäljare lurar på dig en kopia fast tar betalt som om det vore äkta vara. Däremot gillar många säljare att överdriva. Var uppmärksam och gå gärna med en guide om du är osäker. Var skeptisk om det är ”för billigt”.

När det är dags för betalning bör du ha koll på vilken kurs som gäller. Tips: Be att få låna en miniräknare så blir det lättare att relatera alla miljoner till svenska kronor.

Om du betalar med kort så lämna aldrig ifrån dig det. Det är helt okej att gå med och se när de drar kortet.

Om du köper dyra smycken eller en matta, be om garanticertifikat med en bild på varan. Butikens namn ska stå på certifikatet – då är butiken är ansvarig om något inte skulle stämma. Se även till att riktiga kvitton används.

Resematchen

Resa sätter på tre turkiska kustpärlor.

Malin Husár

ARTIKELN HANDLAR OM