Time out i New Yorks gröna oas

RESA

25 sköna tips till Central Park

När hettan känns kvävande, när asfalten nästan kokar och avgaserna dallrar i den stillastående luften mellan New Yorks skyskrapor – då är Central Park rätta platsen att fly till.

Här hittar du skugga och svalka heta sommardagar – eller din egen plats i solen.

Foto: I Central Park kan man koppla av från det höga tempot i New York.

Under sina 150 år har den över tre kvadratkilometer stora parken på Manhattan genomgått många förändringar, och trots år av negligering, förfall och vandalism har parken överlevt och är nu åter en blommande oas mitt i jättestaden.

Vill du känna dig som en riktig New York-bo, dra på dig ett par rullskridskor och glid runt i parken – eller ta med en filt och en god bok och parkera dig i skuggan av ett träd.

Precis som Norden har New York fyra årstider och parken ändrar karaktär därefter, liksom de många evenemangen.

Vår, sommar och höst finns romantiska tillhåll för nykära. Man kan jogga, leka med barnen på lekplatsen, sitta på en filt i Strawberry Fields, hyra en roddbåt, eller bara promenera omkring och njuta.

Den absolut bästa årstiden är hösten, då alla träd skiftar färg så allt blir guldfärgat. Helst ska luften också vara en aning kylig, så att solglasögonen känns kalla mot näsan.

Central Park sträcker sig från 59th till 110th Street – och det är långt! – så glöm inte joggingskorna. Har du ont om tid, se i alla fall till så du hinner utforska en liten del av parken.

För har du inte varit i Central Park så har du inte varit i New York.

Alexandra Fried ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM