Framtidens res-kompis är digital

Vill du känna på sandstranden i förväg på ditt nästa resmål?

Lugn, det blir snart möjligt.

På 2020-talet kommer alla som vill att få en digital resekompis.

Resesöksajten Skyscanner har i samarbete med The Future Laboratory låtit 56 redaktörer, forskare och futurologer kartlägga framtidens resande och destinationer.

Ur detta material har man vaskat fram tre tydliga trender.

1. Digital resekompis

På 2020-talet kan vi få en e-assistent som är tillgänglig dygnet runt. Vår digitala resekompis kommer att rymmas inuti en klocka eller i ett smycke och styrs via röst eller rörelse. E-assistenten kan intuitivt skräddarsy den reseupplevelse användaren vill ha och sålla bland tusentals alternativ.

2 Virtuell verklighet.

Osäker på om du verkligen vill till nästa resmål? Då är det bara att testa. Inom tio år blir det möjligt att prova på destinationen i förväg. Virtuella verktyg och känslofunktioner hjälper resenären att se turistattraktioner, höra ljud och känna på landskap. Som att hemma i vardagsrummet först trampa på den karibiska sandstranden eller åka upp i Frihetsgudinnan.

3. Semantiska söksajter.

All information om resan samlas på samma plats. Företag kommer att använda sig av semantiska sökverktyg som vet vad kunden önskar genom att tolka kundens nätbeteende. Sökverktyget styrs med hjälp av rösten och resan planeras i detalj redan innan bokningen görs.

Låter det avlägset?

– Faktum är att tekniken redan existerar. Den yngre generationen vill ha teknik som fungerar intuitivt och ger skräddarsydda lösningar. Inom en snar framtid kommer detta att bli verklighet, säger Annica Jansson, Nordenchef på Scyscanner.

Publisert: