Hippt och ruffigt i South Bronx

Av: 

Joakim Lloyd Raboff

Resa

New Yorks hårdaste kvarter har en mjuk sida

Manhattan har fått en ny utmanare till titeln som New Yorks coolaste kvarter.

Nu söker sig de hippa till ruffiga SOUTH BRONX .

SoBro är det nya SoHo ­– åtminstone dagtid.

Jag står på en livligt trafikerad Grand Concourse mitt i ett av USA:s mest ökända kvarter – South Bronx, norr om Manhattan och långt från turistvänliga Times Square. Jag är här för att se om ryktet stämmer att området är på gång som hippa konstnärskvarter. Men min guide är en halvtimme försenad och jag börjar bli lite orolig.

Förutfattade meningar

En svart Volvo rullar upp längs trottoaren. Passagerarsidans fönster åker sakta ner. Jag tittar försiktigt in i bilen och ser en kvinna som vinkar glatt på mig. Det är min guide Susan Birmbaum. Väl inne i bilen drar jag en lättnadens suck. Susan ler brett mot mig. Hon tycks förstå att mina förutfattade meningar om South Bronx snart kommer att förändras.

–?Dagtid är South Bronx nästan som vilken annan stadsdel i New York som helst, säger Susan Birmbaum, som har bott och arbetat här i många år.

– Men den här delen av New York är fortfarande en av de allra fattigaste.

Hiphop och graffiti

Samtidigt säger statistiken att det i?dag är säkrare på gatorna här än i många andra amerikanska städer. Här finns nästan inget kvar som påminner om våldet under 1970-talet och ända fram till början av 1990-talet. Då ägdes gatorna av kriminella ligor, knarkkungar och knarkare. Området liknade en krigszon, med utbrända hus och utbredd misär.

Men mitt i eländet fanns ändå kreativitet och en vilja att berätta om South Bronx. Både hiphopkulturen och graffitikonsten föddes nämligen just här.

I?dag är South Bronx en förhållandevis fridfull plats och brottstatistiken sjunker. Gatorna är rena, gräsmattorna välklippta. Jag träffar konstnären Diana Schmertz på ett av flera nyetablerade gallerier i distriktet Mott Haven, Haven Arts Gallery. Hon talar fort och entusiastiskt om hur området blivit populärt för kreativa människor från både New York och hela USA.

–?Många av dem som flyttar hit gör det för att komma bort från allt högre hyror på Manhattan och i Brooklyn.

SoBro

Jag och min guide går ut från galleriet och promenerar längs en lummig gata kantad med vackra brownstones – tegelhus typiska för New York med breda sittvänliga trappor. Vid nästa gatukorsning ligger en av områdets polisstationer, 40th Precinct. Precis när vi nått fram till huset, dyker en biffig polis upp. Han knuffar en bov i handfängsel framför sig.

–?South Bronx är ännu inte helt befriad från kriminalitet. Och det är kanske också det som är en del av lockelsen med att bo här just nu. Bronx är lite mer kantigt och mindre polerat än Manhattan. Vilket naturligtvis håller hyrorna på en rimlig nivå och därmed lockar företagare och konstnärer.

South Bronx har, i likhet med andra områden i New York, till och med fått en ny, trendigare benämning – SoBro.

Konstnärliga kvarter

Det dröjer kanske innan turistbussarna går i skytteltrafik hit, men den konstnärliga kraften börjar få ordentligt fotfäste. Ännu fler gallerier, krogar och butiker kommer att etablera sig i ”SoBro”.

När Susan Birmbaum och jag skiljs åt känner jag mig både inspirerad och fylld av energi. Hennes smittsamma entusiasm för South Bronx talar för att den här stadsdelen kommer att integreras i det som gör det stora äpplet till en av världens mest intressanta destinationer.

Snabbfakta

Världsdel: Nordamerika

Land: USA.

Folkmängd: 8,2 miljoner i New York (300 miljoner i hela ­landet).

Tidsskillnad: + 6 timmar.

Språk: Engelska.

Valuta: 1 dollar = cirka 7,88 kr.

Priskoll: 113 % Manhattan (USA) jämfört med Sverige.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare. Men enligt en ny regel måste alla svenskar fylla i en blankett (ESTA) på nätet tre dagar före inresa i USA.

? https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Läs mer på:

? www.usemb.se

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Vädret i New York
Publisert:

Aftonbladet

/

Resa