36 timmar i Warszawa

Resa

Cool konst och lågprislunch

Warszawa är egentligen ingen vacker stad, men vad gör väl det när den är full av kraft och rörelse.

Här samsas mjölkbarer och designerhak och det är bara att välja – dessutom är det mesta billigt.

Häng med runt stan på en helg!

(siffran inom parentes anger plats på kartan)

Fredag 12.00 Polsk lunch på mjölkbar (1)

Mjölkbaren Bar Mleczny Familijny på Nowy Swiat 39.

Börja besöket i Warszawa på det polskaste och billigaste sättet. Med lunch på en mjölkbar, mitt på den lyxiga gatan Nowy Swiat. Mellan 5 och 20 kronor går kalaset på.

Fredag 13.15 Promenad i Gamla stan (2)

Marknadstorget Rynek Starego Miasta

Ta en promenad i Gamla stan men undvik de dyra kaféerna, barerna och restaurangerna. Fundera i stället över varför man en gång byggde upp hela stadsdelen så att den ser ut precis som den var före andra världskriget då allt bombades sönder och samman. Det känns äkta, men är inte husen lite för raka, lite för perfekta och lite för mycket kuliss?

Fredag 15.20 Museibesök (3)

Upprorsmuseet på Ulica Grzybowska 79.

Inträdet kostar 12 kronor och du får ett museibesök som skickligt väcker känslor. Museet tar hjälp av tekniken när man beskriver hur det gick till när så många av Warszawaborna utplånades under andra världskriget.

www.1944.pl

Fredag 17.10 På chokladkafé (4)

Wedels chokladkafé (Szpitalna 8 i centrum).

Här står chokladen i centrum, kanske främst som dryck. Gott men väldigt mättande.

Fredag 20.30 Trendig middag (5)

Ulica Foksal, en tvärgata till Nowy Swiat.

Här finns det minimalistiska, i form av den asiatiska Papaya, det stilrena på Sense och det mer bohemiska som på Café Foksal. På Living Room är det hippare och man lockar med ”Wellness bar and restaurant”. Om du vill göra en avstickare kan du ta dig till Plan B på Aleja Wyzwolenia 18.

www.sensecafe.com

www.papaya.waw.pl

Lördag 11.00 Palats med utsikt (6)

Kulturpalatset (Plac Defilad 1 i centrum).

Stalins skrytbygge/gåva från första halvan av 1950-talet är än i dag hatat av stora delar av Warszawaborna. Men folket har lärt sig att leva med huset och gör det bästa av det märkliga bygget. Ta hissen till utsikten från trettionde våningen för 60 kronor. I huset finns också kaféer, bio och nattklubben Klub 55.

Lördag 13.00 Billig lunch på centralen (7)

Centralstationen

I de många och långa gångarna kring centralstationen finns massor av billiga matalternativ. Köp dig en Zapiekanka, en stor baguette som gratineras i ugn, med mycket ost och ofta champinjoner på. Kostar femton kronor. Eller kanske en pirog för ungefär samma peng?

Lördag 14.00 Shoppingdags! (8)

Zlote Tarasy (Ulica Z?ota 59)

Bakom centralstationen ligger det supermoderna shoppinggallerian Zlote Tarasy (Gyllene Terrasserna) där det mesta finns.

På andra sidan om Kulturpalatset ligger en jättelik hall där skor, kläder och väskor, och porslin säljs i små butiker. Det går definitivt att göra fynd för den uthållige. Plac Defilad 1.

Det är runt Kulturpalatset mycket av shoppingen finns. Men våga chansa och ta även taxin till marknaden i de södra delarna av den ruffigare men ändå allt hippare stadsdelen Praga.

Lördag 18.10 Konst och drinkar (9)

Fabryka Trzciny (Marmeladfabriken), Ulica Otwoka 14 i Praga

Galleri, fik, coola barer och en konsertsal gör att det här stället är väl värt ett besök. Hungriga av alla konstupplevelser återvänder vi till Ulica Folksal och testar en ny restaurang.

Lördag 22.25 Klubba hela natten (10)

(Ulice 11 Listoprada 22 i Praga)

Kvarteret i Praga som i folkmun kallas för Bermudatriangeln (för att saker tenderar att försvinna här), är där det händer. I ett slitet hus huserar ett galleri, en teater men framför allt barer och klubbar. Hydrozagadka är så mycket rockklubb att hälften vore nog. I porten bredvid huserar högljudda klubben Saturator.

Klubblivet är uppdelat mellan det lite ruffigare utanför centrum och det hippare inne i centrum.

Ladda ner resguide!

Ladda ner resguide till Warszawa

Martin Röshammar/text
Ari Luostarinen/foto

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa