Phuket tar krafttag mot försäljning av alkohol

”Lagen är lika för alla – även turister”

Patong på Phuket är (ö)känt för sitt livliga nattliv.
Patong på Phuket är (ö)känt för sitt livliga nattliv.

Myndigheterna på Phuket i Thailand tar i med hårdhandskarna mot alkoholförsäljningen.

Detta efter att butiker brutit mot nya regler från 2008, som bland annat förbjuder försäljning till ungdomar under 20 är.

– Jag hoppas att reglerna följs. De thailändska myndigheterna ska vara tuffa. Man ska inte sälja alkohol till unga, säger Veena Bohlin, marknadschef på Thailands turistbyrå i Stockholm.

Svårare att få tag i en svalkande öl.
Svårare att få tag i en svalkande öl.

Myndigheterna i Phuket ska rensa upp bland försäljningsställen som bryter mot den nya "Alcohol Control Act" som infördes förra året, skriver Phuket Gazette.

Det är förbjudet att sälja alkohol före klockan 11.00 på förmiddagen, mellan klockan 14.00 och 17.00 på eftermiddagen och efter midnatt i bland annat butiker. Vill du köpa ett par Singha efter midnatt på 7 Eleven så blir det alltså nobben. Inskränkningen gäller däremot inte på restauranger och barer.

Barer får normalt servera fram till klockan 02.00. Nattklubbar serverar något senare in på natten beroende på vad de har för tillstånd.

Lagen lika för alla

Regeln att inte servera ungdomar under 20 år gäller dock både butiker, barer, restauranger och nattklubbar.

– Lagen är lika för alla. Även turister. Men svenskar kan se mognare ut än vad de egentligen är i en thailändares ögon, eftersom de är mer storväxta, säger Veena Bohlin.

De nya hårdare tagen kan leda till att svenska turister, särskilt unga, måste visa legitimation i större utsträckning vid entréer och barer i Phuket.

– Man ska alltid ha med sig id-kort, råder Veena Bohlin.

Höga böter

Försäljningsställen som säljer till unga under 20 år och serverar på otillåtna tider kan få böta upp till 500 000 bath (cirka 100 000 kronor). Myndigheterna i Phuket hoppas att detta ska leda till att reglerna följs.

För dig som planerar att turista i Thailand så kan det förutom åldersreglerna vara bra att känna till förbjudet mot att dricka alkohol på allmän plats. Den regeln gäller unga som gamla.

Publisert:

Ämnen i artikeln