Allt fler vill semestra ensamma

Solosemester är ett sätt att slippa kompromissa

Nästan hälften av svenskarna kan tänka sig att åka på solosemester.
Nästan hälften av svenskarna kan tänka sig att åka på solosemester.

Vissa avskyr att äta middag själva på restaurang och får rysningar av blotta tanken att hänga på stranden utan sällskap.
Andra älskar att få bestämma själva över sin semester och vad man ska hitta på.
En ny undersökning visar att nära hälften av oss svenskar vill åka på solosemester.

Man behöver absolut inte vara en enstöring för att vilja semestra utan sällskap. Tvärtom kan soloresor vara en skön paus från kompromisser, man kan styra över resrutter och upplevelser helt själv utan att ta hänsyn till ett resesällskap. Det är inte alla gånger som familj, vänner eller ens partner har tid, pengar eller intresse att resa.

I Sverige bor idag 1 800 832 personer i ensamhushåll. Vi är också ett av världens mest singeltäta länder. Många resor är anpassade för att man är minst två som reser, men det börjar så sakteliga att ändra sig.

Slipper kompromissa

En del kan tycka att det känns obehagligt och ovant att åka iväg ensam, men faktum är att nästan hälften av oss svenskar kan tänka sig att semestra ensamma. Det visar en undersökning från Airtours och Sifo.

46 procent av svenskarna uppger att de skulle vilja åka på en semester ensam. De främsta fördelarna med det anses vara att få bestämma själv och slippa kompromissa med andra. 38 procent vill solosemestra för att få mer egentid och 34 procent vill resa själva för att kunna slappna av mer.

– Sverige är ett av de singeltätaste länderna i världen, ändå är reseutbudet i princip helt anpassat efter sällskap. Men att semestra själv är både befriande och berikande – och någonting fler borde testa, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Yngre reser oftare ensamma

Undersökningen visar vidare att det är fler män än kvinnor som kan tänka sig att semestra själva. 47 procent av männen uppger detta jämfört med 44 procent av kvinnorna. Det finns även skillnader i ålder. De som är lite yngre är mer pigga på att åka iväg själva än till exempel pensionärer. 54 procent av 16-34-åringarna är öppna för en solsemester, jämfört med 50 procent av 35-55-åringarna och 33 procent av 56-79-åringarna.

Men det finns såklart nackdelar med att resa ensam också. Det vi är mest rädda för är att vi ska känna oss ensamma på semestern. Det har 62 procent svarat i undersökningen. Att bli uttråkad och att känna sig obekväm är två andra saker vi oroar oss för inför en solosemester.

Många resebolag satsar på singlar och solosemester i år. Airtours lanserar sina solosemestrar i år, Ving och Solresor har också speciella resor enbart för soloresenärer.

Tänk på det här när du reser ensam

  • Det kan kännas ovant och obekvämt till en början, men faktum är att du troligtvis kommer känna dig mycket friare när du reser själv än med sällskap. Du kan ta dagen som den kommer, eller göra långa listor på saker du vill se. Det är en frihet att lägga upp resan precis som DU vill. Våga resa själv och upptäck världen på ett nytt sätt.
  • Tänk på säkerheten! Lita på din magkänsla. Vissa länder är lite mer otrygga än andra. Välj din första soloresa med omsorg och undersök vilka områden som är säkra, var det är tryggast att bo och använd ditt sunda förnuft. Om någon ger dig en dålig känsla, hitta på en ursäkt och gå iväg från personen. Ta kopior på alla resedokument och maila till dig själv. Lämna aldrig ditt bagage obevakat.
  • Om du tycker att det är jobbigt att äta middag ensam på en restaurang omgiven av andra sällskap – då är pocketboken din bästa vän. Att fästa blicken i boken då och då kan vara skönt och du kan lägga mobilen eller paddan åt sidan.
  • Ett annat tips för en bekväm solomiddag är att välja en restaurang där man kan äta middag i baren. Där är det lättare att småprata med andra gäster och personal.
  • Om du tröttnar på att vara själv är det ett bra tips att hänga med på arrangerade turer.
  • Om det är första gången du reser själv är charterbolagens singelresor ett bekvämt sätt att semestra.
  • Börja med en helg i en storstad om det känns ovant att resa själv. Det kan vara lagom längd på en första solosemester. I städer som London, Paris och New York träffar du garanterat på många andra ensamresenärer. Det kan också vara lättare att börja småprata med andra i en myllrande storstad.
Här hittar du alla våra spännande reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN