Se vårens mest populära weekendstäder

Publicerad:
Uppdaterad:

Weekendresor

Här är svenskarnas resefavoriter: ”Ökat med 60 procent mot i fjol”

1 av 5 | Foto: thinkstockphotos
Amsterdam i Holland

2016 styr vi kosan mot Amsterdam och Lissabon.

Städerna är vårens stora raketer bland svenska resenärer.

– Till båda städerna ökar bokningarna under våren med runt 60 procent jämfört med samma tid i fjol, säger Karin Starkman Ahlstedt hos Ticket till Aftonbladet Resa.

Det är resebyråerna Resia och Ticket som listat de populäraste resmålen för oss svenskar i vår.

Det gäller de bokade weekendresmålen i Europa under perioden mars, april och maj.

Föga överraskande är klassikerna London, Barcelona och Rom i topp på listan.

Men, städer som Amsterdam, Lissabon, Krakow, Prag och Budapest är riktiga uppstickare.

London toppar weekendstäderna

– Det är ganska klassiskt. Mycket är präglat av de klassiska resmålen, men också kopplat till vad som sker i städerna, säger Bo Jakobsson hos Resia.

– Klassiska storstäder är alltid heta för vårens weekendresa. I år har faktiskt London tagit tillbaka toppositionen som mest populära weekendstaden i vår, över hela världen, från fjolårets etta New York, säger Karin Starkman Ahlstedt hos Ticket.

Europeiska uppstickare

Bakom klassikerna London, Barcelona, Rom, Paris, Madrid och Berlin finns några riktiga uppstickare.

– Möjligheten och bredden att ta sig någonstans i Europa har ökat med alla flygbolagen. Krakow i Polen, Prag i Tjeckien och Budapest i Ungern är alla snäppet under huvudresmålen. De blir allt mer populära, främst också för att man i dag kan ta sig dit för en billig peng, säger Bo Jakobsson hos Resia.

Hos Ticket är det två andra europeiska städer som växer.

– Amsterdam och Lissabon är vårens stora raketer. Till båda städerna ökar bokningarna under våren med runt 60 procent jämfört med samma tid i fjol. Amsterdam är som gjort för en vårutflykt och Lissabon har i år fått ett riktigt genombrott och ser man över hela året så är det faktiskt den största raketen i år, säger Karin Starkman Ahlstedt.

"Man vill göra något på resan"

Något som märks hos Resia är bokningar kopplat till vad som sker i storstäderna, så som musikföreställningar, sportevenemang och större konserter.

– Trenden ligger i att ha mycket förbokat, man vill göra något på resan. Det är inte bara sol, bad och shopping och sedan se vad som händer längre. Man vill gärna uppleva något, man vill hålla igång, man vill röra på sig, och man vill både träna, cykla, uppleva mat och vingårdsbesök. Kort och gott, trenden är att det ska hända något på resan, säger Bo Jakobsson.

Mycket av det finns också hos Tickets raket Amsterdam.

– Där kan man cykla eller strosa längs kanalerna, stanna på något café eller slinka in på ett av stadens alla fina muséer för lite kultur.  Att möta våren i Amsterdam ger den där välbehövliga energikicken som så många av oss svenskar behöver efter den mörka vintern, säger Karin Starkman Ahlstedt hos Ticket.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA