Dubbelt så många firar jul i New York

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | New York

– men inte för att fly släkten

Jul-glitter på Rockefeller Center, New York.
Jul-glitter på Rockefeller Center, New York.

Skridskoåkning till julmusik i Central Park, glittrande varuhus och "I´m dreaming of a white christmas" som spelas i varje gathörn...

Många fantiserar om en jul i New York, och i år har dubbelt som många svenskar som i fjol gjort slag i saken.

För antalet bokningar till New York över jul och nyår har ökat med hela 100 procent, visar ny statistik från resebyråkedjan Ticket.

Går om favoriterna

Att den låga dollarn lockar svenskar till USA kommer knappast som någon överraskning, men att New York går om både Teneriffa, Hurghada och Krabi som vinterdestination är anmärkningsvärt. Charterresorna till New York är faktiskt helt slutsålda under julveckan.

– Sol och värme brukar vara ett av de främsta skälen till att svenskarna reser utomlands över jul och nyår. Därför är det särskilt uppseendeväckande att New York har klättrat från en sjundeplats till en fjärdeplats på listan, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

Billig shopping lockar

Han tror att det är den låga dollarn och shoppingmetropolens mellandagsreor som lockar.

– Priserna på resor och hotell har inte förändrats jättemycket, utan det handlar framför allt om att allt är så mycket billigare när man väl är på plats.

Kanarieöarna och Thailand är givna favoritresmål bland svenskar som firar jul utomlands och precis som vanligt toppar de listan över mest bokade jul- och nyårsdestinationer.

Dystert för Hurghada

Medan julfavoriten Hurghada är den stora förloraren. Oroligheterna i Egypten har slagit hårt mot landets turism och Hurghada tappar tre placeringar.

Andra trender som syns i statistiken är att Paris, Los Angeles och Wien blir alltmer poppis.

Men härliga resor i all ära... Fem av tio föredrar trots allt att jultomten pulsar genom gnistrande, svensk snö. I alla fall enligt Ving, som frågade 6618 medlemmar på sajten Resepanelen om att resa bort över julen.

Hellre fly stressen än släkten

Det visade sig att fyra av tio helst firar jul utomlands med sol och bad med sina närmaste, medan fem av tio hellre firar svensk jul.

– Det främsta skälet till att många väljer att resa bort över julen är att man vill bort från kylan och i stället söker värme och avkoppling. Och det är heller inte släkten man flyr. Att slippa julstressen inför julen är ett starkare skäl än att fly julhelgernas släktträffar, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Därför reser vi bort över julen

Skönt att komma till värmen (70 procent)

För att slappna av och ha det skönt (67 procent

Skönt att slippa julstressen innan jul (47 procent)

Vi vill ge familjen en gemensam upplevelse i julklapp (29 procent)

Skönt att slippa flänga runt under juldagarna (19 procent)

Skönt att slippa släktträffar (11 procent)

Om undersökningen: Ving frågade 6 618 medlemmar på sajten resepanelen.se varför de reser bort över julen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN