Fem saker att uppleva i Sverige i sommar

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Resa | Sverige

Att spendera semestern hemma i Sverige blir allt mer populärt, och visst finns det mycket att hitta på även på hemmaplan. Här är fem sommarupplevelser att upptäcka i Sverige.

Kanske är det vädret, kanske börjar fler och fler se vad Sverige har att erbjuda. Oavsett så är det i år populärt att stanna i Sverige och semestra i hemlandet. Enligt Aftonbladets senaste Inizio-undersökning väljer 47 procent av svenskarna att semestra hemma i Sverige i år. Hotell- och resesöksajten Momondo har listat fem upplevelser att checka av i sommar.

Visingsö

Mitt i sjön Vättern ligger den lilla ön Visingsö. Där finns flera kyrkor, en av landets största ekskogar och Näs slott, en borgruin från tiden då ön stod i centrum för den svenska kungamakten. Ett populärt sätt att upptäcka ön är genom att åka remmalag, det vill säga häst och vagn, fast passagerarna sitter med ryggen mot varandra istället för intill eller mitt emot.

Historiens vingslag får besökarna känna av på Visingsö.

Foto: Momondo

Sala silvergruva

Storslagna bergsalar och gruvgångar- 155 meter under marken. Sala silvergruva erbjuder flera olika vandringar där besökarna kan beundra underjordiska sjöar, en uppvärmd sal och världens djupaste hotellrum. Det går också att gifta sig i gruvan. Från 1400-talet till 1908 var gruvan i drift, och staden Sala har gruvan att tacka för sin existens.

Sala silvergruva har en mystik kring sig. Gruvan, liksom andra platser i Sala, är inspelningsplatsen för tv-serien Jordskott.

Foto: Momondo

Njupeskär

I nordvästra Dalarna, i Fulufjällets nationalpark, ligger Sveriges högsta vattenfall. 125 meter ovanför marken mynnar Njupån ut vid en klippavsats och det imponerande vattenfallet bildas. Det är två kilometer att gå från parkering till vattenfall, men vägen är relativt lätt att gå på.

Sveriges högsta vattenfall hittar du i Dalarna.

Foto: Momondo

Östgötaskärgården

Besöken till Stockholms skärgård är frekventa, men inte lika många tar sig till Östergötlands skärgård. Där kan besökarna åka egen båt, resa med Skärgårdslinjen, segla, paddla kajak, cykla eller rida.

Östgötaskärården är Stockholms skärgårds inte lika populära lillasyster.

Foto: Momondo

Smögen

I Bohuslän finns pärlan smögen, ett gammalt fiskesamhälle som blivit ett väldigt populärt turistmål under årets varmare månader. Där kan du promenera på bryggan bland små trähus, sola på kliporna och lyssna på fåglarna, eller äta skaldjur och få en riktigt traditionell väsklustupplevelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

En traditionell västkustupplevelse kan du få i Smögen.

Foto: Momondo
Publisert:

LÄS VIDARE

Här hittar du våra svenska reseguider

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Sverige

Semester

Visingsö

Bohuslän

Vättern

Smögen

Sala

MER OM RESA

Semester på hemmaplan – en svemester

10 udda platser att övernatta på i Sverige

Stockholm: 16 guldkorn i skärgården för dig med egen båt