Martin är på en ständig resa

avOlle Kvarnsmyr

RESA

Just nu videobloggar han på Mitt Klipp från Asien

1 av 4
Martin och Nils Johansson på en tågstation i Thailand

Ta med in bästa kompis, spara så mycket du kan och planera resmålen väldigt löst. Det är backpackern, Martins bästa tips.

Martin Johansson är kanske södra Sveriges positivaste man. Han lever för att ha kul, träffa människor och resa. Han är så där sorglös som bara en 23-åring med ett fulladdat Visa-kort och en halvårslång backpacker-resa runt Asien, tillsammans med sin bästa vän framför sig kan vara.

Sjömansyrket är perfekt

Martin är ständigt på resa då han till vardags jobbar som sjöman.
– Sjömansyrket är perfekt för mig som är rastlös. Det är dessutom relativt välbetalt och ger mig långa tider av ledighet som jag utnyttjar till att resa, säger han.

Ökad förståelse

Enligt Martin förändrar långresan resenären på ett sätt som inte går att förutse. Förståelsen för andra människor kulturer, värderingar och livsstil blir mycket större än den vi får från media. Dessutom ger känslan av att ha hemmet på ryggen och ofantlig frihet lycka.
– Du går upp när du vaknar, har inga måsten och bestämmer precis hur dagen ska se ut, säger Martin.

Singha och galna möten

Resan Martin är på just nu och som han flitigt videobloggar om på Aftonbladet Mitt Klipp, är en klassisk backpacker-resa runt Asien.
– Det kommer att bli mycket Singha, elefanter, djungel, stränder och galna möten, berättar han och skrattar.

Undvik utgifter

Ekonomin är viktig för att resan ska bli så spektakulär som möjligt. För att spara pengar till resan undviker Martin alla stora utgifter så långt det går. Och då är bostaden den utgiften som slukar mest pengar.
– Undvik egen bostad, hyr in dig tillfälligt hos någon som bor för stort, sov hos kompisar och hälsa på dina snälla föräldrar istället. På det sättet är du helt fri, kan dra när du vill och har rejält med pengar under dina resor, tipsar Martin.

Ibland blir det en "vardag"

Trots att resan sker på exotiska platser och att du som resenär inte har några måsten kan det bli en ”vardag” i resan. För att undvika ”vardagen” under långresan är Martins bästa tips att direkt byta resmål.
– Det får mig att fokusera på andra saker som biljetter och lömska taxichaufförer. Och vips blir resan intressant igen, berättar han. Ett annat tips är att pyssla med något lokalt. Det kan vara enkla saker som att plocka apelsiner eller varför inte stand upp comedy som Martin provade under en långresa i Australien.
– Min debut gick uruselt men det kanske berodde på att publiken bara kunde portugisiska. Ingen skrattade men det blev ett fantastiskt minne och något som jag absolut kan tänka mig att fortsätta med, säger Martin.