5 hösthöjdare på Gotland

Åka hit

Publicerad:
Uppdaterad:

Färja: Gotlandsfärjorna går från Nynäshamn eller Oskarshamn till Visby, färden tar cirka tre timmar. Prisexempel: 1 568 kr för två vuxna + personbil t/r Oskarshamn-Visby, utresa fredag 12/9, hem söndag 14/9.

Flyg: Gotlandsflyg och Skyways flyger från Stockholm (Bromma eller Arlanda) till Visby året runt. Prisexempel: 1787 kr med Skyways, utresa fredag 19/9, hem söndag 21/9.

Läs mer och leta boende på Destination Gotland

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
Thomas Lindholm driver coola Kutens Bensin på Fårö..

Gotland är mer än bara sommar, sol och fest.

Ta chansen att åka hit under hösten och upplev en lugnare ö.

Här är fem mysiga gratisnöjen.

1. Storsudret

Längst söderut på Gotland ligger Storsudret. De vackra småvägarna är perfekta för bil eller cykel. Landskapet växlar mellan karga betesmarker och bördiga sädesfält. Och så havet, så klart. Spana efter kändisar som har sommarhus, kolla in konsthantverk på några av de många ateljéerna och doppa tårna i Burgsviks hamn.

2. Fårö

Ska man vara petig så är det ju faktiskt inte Gotland, utan en alldeles egen ö. Men vilken ö! Åk bil eller cykla om du är hurtig.

Fårö har de största och mest kända raukarna och superstranden Sudersand.

Besök också det coola 50-talsstället Kutens Bensin, där Elvis och rocka­billyn fortfarande regerar. Öppet på helgerna september ut.

3. Östergarns­landet

Trakterna kring Östergarn på östra Gotland är mycket vackra. Kargt, månlikt landskap närmast havet. Här finns också den lite hemliga, men mycket fina och långgrunda badstranden Sandviken – badbar ett tag till om du inte är frusen av dig.

4. Ekstakusten

På västkusten, mellan Klintehamn och Hablingbo, ligger Gotlands kanske vackraste bilväg. Vägen går igenom ett naturreservat och man kan köra precis vid strandkanten med Karlsöarna i bakgrunden.

Den hungrige kan äta på Djupviks hotell eller på den märkligt placerade pizzaboden alldeles intill. Den håller öppet under helger september ut.

5. Furillen

Halvön på nordöstra Gotland med sin nedlagda kalkfabrik är en overklig plats. Som en blandning av miljön i en vilda västernfilm och ett månlandskap. Klättra upp på en av de gamla slagghögarna och spana ner i det turkosgröna havet!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN