Nu har Norwegian intagit New York

Av: 

Susanne Wixe

Resa | Flyg

Aftonbladet med på premiären över Atlanten

Cupcakes och cheerleaders, bandklippning och bubbel.

Så överraskade Norwegian sina premiärgäster i gaten inför första flighten Stockholm–New York på fredagen.

Aftonbladet Resa var med på premiärturen över Atlanten.

Egentligen var det med Boeings senaste flaggskepp 787 Dreamliner som Norwegians första långdistansflyg skulle gå.

Men efter batteriproblem blev leveransen av de nya flygplanen försenad och istället fick premiären ske med begagnade inhyrda Airbus 340-maskiner.

De flesta av passagerarna verkade dock inte bry sig om det. De var mest nöjda med att ha hittat en flygbiljett till bra pris.

Även festligheterna i gaten på Arlanda med mat och, dryck och officiell invigning av flygplatsdirektören Kjell-Åke Westin och Norwegians informationschef Åsa Larsson kom som en glad överraskning.

Ingen tv ombord

– Vi hade ingen aning om att det var premiärflygning, säger Åsa och Maria Enoksson, mor och dotter på väg till New York för första gången, för att shoppa och turista. 
– Men jättetrevligt!
Och på utsatt tid lyfte sedan det inhyrda Airbus 340-planet från HiFly. 
Tyvärr med ett datorproblem som gjorde att det vare sig gick att se film eller lyssna på musik. Och med en trevlig men lätt förvirrad kabinpersonal, även de inhyrda, vilket gjorde att väntan blev lång innan någon ens fick ett glas vatten.

5 dollar för en filt

Men de barnsjukdomarna går säkerligen snabbt över. Tristare och rätt irriterande tyckte flera däremot om upptäckten att det kostade 5 dollar att hyra en filt. 
De närmaste veckorna kommer avgångarna till New York att bli med inhyrda A340.
I slutet av juni levereras de första Boeing 787 Dreamliner-planen till Norwegian men först efter en tids testflygningar på rutter i Europa kommer den att sättas in på långlinjerna till New York och Bangkok.

Dreamliner till hösten

Exakt när har flybolaget ännu inte kommunicerat, men enligt uppgifter i nyhetsbrevet Standby blir första flighten till Bangkok den 31 augusti, och till New York den 1 september.
Det var redan sommaren 2010 som Norwegian släppte nyheten att nästa steg för bolaget var att börja flyga långdistans till New York och Bangkok – till lågpris. Då var planen att med hjälp av inhyrda plan komma igång redan sommaren 2011.
Det tog två år till, men nu är Norwegians första långdistanslinje igång.
Visserligen inte med egna flygplan – men flyger långt, det gör de.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Flyg