Bada i rosa på Kreta

RESA

Det är bara att välja – öppet hav eller skyddad bassäng

1 av 4

KRETA

Annorlunda och underbar. Sådan är Elafonissi – den rosa stranden – på Kreta.

RESAs reporter kastade sig i det varma vattnet och ville aldrig kliva upp.

Vi kör fel. Igen. Skyltningen är direkt vilseledande och när vi till slut kör in på den dammiga, proppfulla parkeringen undrar vi om vi verkligen kommit rätt.

Det har vi – och plötsligt är timmarna på smala, slingriga vägar glömda. Vi går ner på den långa stranden som klyvs i två delar av en märklig liten kanal. Den ena delen ligger på fastlandet, den andra på en liten ö som skyddar en lagun från vindarna. Det är fritt att välja – öppet hav eller skyddad naturbassäng.

Vattnet i strandkanten slår varmt, nästan hett mot fötterna, och när de kristallklara vågorna rullar in skimrar sanden i djupt rosa. I den grunda lagunen kajkar småbarnen runt, medan de äldre ungarna gör bomben i kanalen, som trots att den är smal är rätt djup. Vattnet går till midjan på alla badsugna som vadar över med kläder, picknickkorgar och barnvagnar över huvudet.

Trots att stranden ligger otillgängligt på Kretas sydvästra del, långt från någon större stad, är den full av folk som lockats till det som brukar kallas ”Kretas Maldiverna”.

Ingrid Strandberg och dottern Freja Björnberg har åkt lokalbuss i över fem timmar för att komma hit.

–?Hade jag vetat att det skulle ta halva dagen hade vi inte åkt, säger Ingrid där hon pustar ut på handduken några meter från vattnet. Bussen över bergen var värre än Liseberg.

Men 11-åriga Freja är supernöjd. Det har bara gått minuter sedan hon klev av bussen och redan har hon sett massor av roliga fiskar. Hon ångar upp ur vattnet med cyklopet i pannan för att

rapportera sina senaste zoologiska upptäckter.

Eftersom stranden är långgrund är den populär bland barnfamiljerna – men också bland alla andra. Ändå är Elafonissi förvånande oexploaterad. Ett par kaféer säljer mackor och hamburgare och några killar gör pengar på att ta betalt för toalettbesök. Men utöver dem och solstolsuthyrarna lyser kommersen med sin frånvaro. Uppe på bergsluttningen, långt från stranden, ligger några få hotell.

Kanske är det därför det är så härligt att vara här. För att vi alla behövt kämpa lite för att komma fram och nu belönas med den här fantastiska platsen.

Men förvänta dig inget Barbielandskap bara för att stranden kallas ”den rosa”. Sanden är ljust brun och det är bara just i strandkanten du kan se de rosa kornen glimra.

OAS_AD('x15');//-->

Jag tar rygg på barnvagnskånkarna och vadar över kanalen. Här är vattnet svalt, uppfriskande. I alligatorstil lägger jag mig i vattnet och låter tankarna på bilresan hem blåsa bort med brisen.

En bit bort härjar Freja outtröttligt med sitt cyklop och sin snorkel. Också hon utan en tanke på lokalbussar och serpentinvägar. Hon har precis sett en alldeles gul fisk – vid den rosa stranden.

Ta kustvägen till Elafonissi

Läs också:

HETAST 2007 - Sol & bad i Europa