Klarar du de nya bagagereglerna?

RESA

Endast en deciliter vätska blir tillåtet i handbagaget på flyget

En ynka deciliter vätska per flaska.

Det är vad du får ta med i handbagaget när EU:s regler nu också blir krångligare.

-Vi måste möta den nya hotbilden, säger Eva Axne på Luftfartsverket.

Foto: Johan Dahlin, 20, fotbollspelare från Trollhättan, är på väg till Belgrad. Han klarar sig inte med sin halvliter vatten i packningen. - Löjligt. Jag vill ha med mitt vatten med mig. Det ska inte behövas sådana kontroller.

Enligt de nya EU-reglerna, som antogs förra veckan, får passagerare som flyger till eller från flygplatser i unionen ha max en deciliter vätska per förpackning i sitt handbagage.

Passagerare får ta med sig flera förpackningar, men de måste rymmas i en särskild enliterspåse som ska visas upp vid säkerhetskontrollen.

-Har man mer vätska än så måste man checka in den med övrigt bagage, säger Eva Axne, som är ansvarig för luftskydd på Luftfartsverket.

Undantag görs för medicin och barnmat, precis som i USA och Storbritannien.

Efter terrorhotet

Reglerna införs efter sommarens terrorhot i Storbritannien, för att hindra terrorister att föra ombord flytande sprängämnen. USA och Storbritannien presenterade också nya regler för handbagage förra veckan.

Taxfree kommer fortfarande att kunna köpas efter säkerhetskontrollen, och all vätska - läsk, kaffe, parfymer, som du köper på flygplatsen går bra att bära ombord.

Mer detaljer

Återförslutningsbara plastpåsar kommer att finnas på Arlanda, och under oktober kommer Luftfartsverket att gå ut med mer detaljerad information om vad som gäller på alla flygplatser.

-Att man får ta med sig flera små förpackningar underlättar för resenärer som åker bort för några dagar och bara har kabinbagage med sig, säger Eva Axne.

På obestämd tid

Någon gång under november träder de nya reglerna i kraft. De är tillfälliga och införs på obestämd tid.

- Vi ser framför oss en ny teknisk utrustning som kan upptäcka även flytande sprängämnen. Det här är en temporär lösning, säger Eva Axne.

Det här får du ha med dig i handbagaget

Agneta Elmegård