Bulgarien: Charter till Sozopol, garanterat sol

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Sozopols restauranger bjuder på härlig utsikt över havet och den gamla stadsdelen.

BULGARIEN

Härliga stränder, patentsäkert solsken och priser som hör till Europas lägsta.

Sommarens nya charterorter i Bulgarien är två höjdare: charmiga staden Sozopol och den lilla okända byn Sinemorets.

Charternyheten Sozopol gör sig ovanligt bra på vykort. Den urgamla staden ligger på två halvöar och har utmärkta badstränder mitt i centrum. På de branta sluttningarna trängs kaféer och restauranger, inbäddade i grönskan av otaliga fikonträd.

Stränderna i Sozopol är bra, barnvänliga och hyfsat långa. Men väldigt populära. Vill man ha mer avskildhet åker man över dagen till Duyni (cirka 5 km söderut): en fantastisk milslång strand med bara ett enda hotell.

Efter en dag på stranden rör man sig gärna mot gamla stan, som faktiskt är större än den berömda motsvarigheten i Nessebar och betydligt mindre kommersialiserad. Här kan man vandra länge bland vackra trähus, med vyer över bedårande gränder och trädgårdar. Särskilt fin är utsikten mot havet och Bulgariens största ö, S:t Ivan, i solnedgången.

Hittills är det mest bulgariska turister som hittat till Sozopol. Priserna är därför knappt hälften mot de större turistorterna och stans många bra restauranger kostar knappast skjortan. Här ska man självklart pröva stadens specialitet – fikon. Sozopolborna intar sina fikon i de flesta former: dagsfärska, i maten, som marmelad och sylt samt destillerade till konjak.

–Sozopol var känt för sina fikon redan på romartiden och de odlas fortfarande överallt, berättar Dinko Markow, chef för stadens finsmakarrestaurang Viatarna Melitsa.

Sozopol är egentligen mycket mer en genuint bulgarisk stad än en vanlig semesterort. Därför kan man råka på ett upptåg med utklädda barn i parken eller hamna i ett spontant dansparty på en bar. Små överraskningar som tillsammans gör vistelsen till en riktig resa. Får man inte plats på någon av stränderna kan man hitta fler chartertips här.

Snabbguide

Text och foto: Anders Pihl

Publicerad: