Guide: Cooköarna

RESA

Fakta, adresser, tips

Vid Muri-lagunen finns ­Rarotongas bästa strand.

Därför: För att komma dina fantasier om det orörda paradiset så nära som möjligt. Och för att känna lugnet. Bakpulvervita stränder omringade av overkligt turkost hav. Vänlig och gäst-fri lokalbefolkning samt underskön natur.

Bästa tid: Cooköarna har ett behagligt tropiskt klimat och det är varmt året om. Regnperioden är november–­mars, men vädret är väldigt oförutsägbart. Det kan komma regnskurar under hela året, lika gärna som att solen kan skina hela dagarna under regnperioden.

För vem: Backpackers, kärlekspar och alla som behöver stressa av.

Åka hit & runt

Charter/paket: Tour pacific anordnar paketresor men skräddarsyr också efter önskemål. 14 dagar/10 nätter på trestjärnigt hotell på Rarotonga och Aitutaki inklusive inrikesflyg från cirka 25.000 kr. Enbart Rarotonga 14 dagar/10 nätter på trestjärnigt hotell från cirka 18.000 kr.

På egen hand: En flygstol enbart till Cooköarna kan vara dyr, mer prisvärt och lönsamt är att köpa en jordenruntbiljett. På Kilroy travels kostar en flygstol Rarotonga från cirka 14.000 kr. En jordenruntresa kostar från cirka 17.500 kr, beroende på vart och när du vill åka. Boka i god tid!

Ta sig runt: Eftersom den asfalterade vägen runt Rarotonga bara är 32 km lång är det både lätt och roligt att ta sig runt på öns två vägar. Moped är ett billigt och bra sätt och kostar cirka 130 kr per dag att hyra. Vill man hyra moppe eller bil måste man dock ta ett Cook Island-körkort först – men det är väldigt lätt, tar cirka 5 minuter.

Ännu billigare blir det att åka den lokala bussen som regelbundet åker runt hela ön, cirka 10 kr. På Aitutaki finns ingen lokal transport, så där är det moped eller taxi som gäller.

Bo

Gott om boende i olika prisklasser, men ganska dyrt att bo på ett medelbra hotell. Billigast är att bo på vandrarhem.

Varas har ett mycket bra läge precis vid Rarotongas bästa strand Muri Lagoon. Säng i sovsal för cirka 100 kr, dubbelrum 400 kr och beach studio med självhushåll för 600 kr.

På Aitutaki finns Paradise Cove direkt på stranden som passar både backpackers och smekmånadspar. Dubbelrum cirka 200–300 kr beroende på läget, lyxiga bungalows på stranden 1300 kr.

Äta/dricka

Maten är ofta inspirerad av Nya Zeeland. Allt från snabbmatshak och mysiga kaféer till internationella kök med hög standard. Allmänt är mycket färsk fisk och skaldjur samt färsk frukt populärt. Pröva gärna den traditionella rätten ika mata som innehåller rå fisk marinerad i kokosnötskräm och lime.

Middag för två med öl eller vin på en bra restaurang kostar kring 300 kr. Nattlivet är väl inte något att hurra för direkt men en Island Night är ett måste. Där bjuds besökaren på en polynesisk buffé med traditionell sång och dans till.

Göra/uppleva

På Cooköarna handlar allt om att ta det ”hakuna matata”, att allt ordnar sig, och du vänjer dig ganska snabbt vid det tempot.

De aktiviteter som finns kretsar kring sol och bad. Snorkling och dykning är populärt, en Padi openwater-kurs kostar 2.000–3.000 kr. Blir du mot all förmodan less på stranden kan du alltid trekka upp på Rarotongas vulkaner och svalka dig i vattenfallet.

Har du tagit dig till Rarotonga är en några dagar lång utflykt till den fantastiskt vackra atollen Aitutaki ett måste. Flyg från cirka 1.500 kr. Här kan du ta dig ut på en lagoon cruise där du får kryssa runt bland kritvita sandbukter och öde öar. Lunch och snorkling ingår ofta.

Shoppa

Svarta pärlor är några av de mest sällsynta pärlorna i världen och de odlas just på Cooköarna. Om du vill köpa pärlor finns de i många smyckesbutiker i Avarua (Rarotonga city).

Andra souvernirer är färgglada tyger, smycken av snäckskal och träskulpturer. Pruta inte i butikerna, bara på marknader.

Sola/bada

Muri Lagoon är det bästa stället om du vill bada på Rarotonga, även om det finns många andra stränder utspridda runt ön. Sanden är mjuk, vit och vattnet varmt och kristallklart.

Det är ganska ofta långgrunt, men förbered dig på att det kan finnas ofarliga men lite obehagliga sjögurkor på botten.

På Aitutaki är stränderna underbara, men ännu bättre är de på lagunens obeskrivligt vackra små öar.

VARNING! Bada inte topless om du inte vill förolämpa lokalbefolkningen. Svep en sarong om dig eller klä på dig om du går upp för att handla från stranden.

Klicka för större karta.

Prisindex 79

(Sverige 100)

Klicka för större karta.