Så ska du tänka i påsktrafiken

RESA

Nu till påsken ökar vägtrafiken rejält. Inte minst på mindre vägar som leder till fjällen.
– Stora delar av de här vägarna är inte säkra vägtyper, så det finns all anledning att vara försiktig, säger Carl Zeidlitz på Motormännen.

Foto: Johnér
Järnvägsarbeten och köer kan ställa till det i påsktrafiken.

Påsken står för dörren, vilket i vanlig ordning kommer att innebära massor av bilar på vägarna. Dessutom stängs flera järnvägssträckor i mellersta och södra Sverige av när Trafikverket genomför stora spårarbeten.

Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz uppmanar alla bilister att planera resan ordentligt.

”Se till att vara ordentligt utvilad”

– Kör försiktigt, ha god framförhållning, håll ordentliga avstånd och undvik onödiga omkörningar i de köer som bildas. Tänk på att vara ute i god tid och ta raster. Och se till att vara ordentligt utvilad. Trötthet kan vara lika farligt som onykterhet bakom ratten. Undvik också att ha en bestämd sluttid när du måste vara framme, säger han.

Skärtorsdag och Annandag påsk är de dagar då trafiken är som mest intensiv. Trafiken ökar kraftigt på bland annat E45 mellan Göteborg och Åre, och på E4 norrut mot Sundsvall. Där stängs ett körfält av mellan Gävle och Tönnebro i norrgående riktning på Skärtorsdagen, och i södergående på annandagen, för att hålla nere hastigheterna.

Flera av de mindre vägarna i och mot de svenska fjällen brukar också vara vältrafikerade.

– Stora delar av de här landsbygdsvägarna är inte säkra vägtyper. De är smala med mötande trafik, så det finns all anledning att vara väldigt försiktig, säger Carl Zeidlitz.

Välj mötesfritt

Trafikverkets presschef Bengt Olsson rekommenderar de bilister som kan att välja mötesfria vägar.

– Då höjer man säkerheten. Det finns ganska många att tillgå och nätet blir mer och mer utbyggt, säger han.

På Påskafton den 15 april är det dags att byta till sommardäck. Men ska man till fjällen är det läge att behålla dubbdäcken på.

– Där kan det vara snöfall och då tycker jag att man kan låta dem sitta på. Är man däremot säker på att man kommer att köra på vägar utan snö och is bör kan man med fördel byta till sommardäck. De har betydligt bättre grepp på torra och varma vägar, säger Carl Zeidlitz.

Stora järnvägsarbeten

Vid sidan om långa köer på vägarna ställer en rad järnvägsarbeten till det för alla som ska åka tåg. Stora delar av tågtrafiken i och genom Stockholm påverkas av förberedelser för Citybanan, och på västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg utförs flera större arbeten.

– Vi gör det nu eftersom det är betydligt mindre trafik än under en arbetsvecka. Men det här är förberett långt i förväg och arbetena är inlagda i tågens tidtabeller. Avgångs- och ankomsttid på ens biljett är anpassade efter det här, säger Bengt Olsson.

Foto: Trafikverket
Mötesfria vägar
Foto: Trafikverket
ARTIKELN HANDLAR OM

Påsken

Trafik

Tågtrafik