Hyfs i Japan – 17 regler att agera efter

Det finns en del regler att leva efter i Japan.
Det finns en del regler att leva efter i Japan.

Att man inte bör kasta skräp på marken är enkelt för de flesta att förstå, och att ta av sig skorna när man kommer hem till någon är också helt normalt för svenskar. Men visste du att det anses vara otrevligt att äta och gå samtidigt? Eller att du kanske nekas inträde på ett offentligt bad om du har tatueringar? Här är 17 regler att leva efter i Japan.

Att förstå kulturen innan ett besök i Japan kan hjälpa dig rejält, skriver Traveller. Vissa regler är självklara, andra svåra att förstå. Men en sak alla regler har gemensamt är att de är bra att veta om, din vistelse i Japan blir definitivt trevligare om du följer dessa 17 råd.

1. Du bör inte äta och gå samtidigt

Att köpa en macka eller en kaffe och äta eller dricka på vägen kan anses vara harmlöst, men inte i Japan. Där är det ovanligt och emot seden att äta eller dricka när du är på väg någonstans. Så ät och drick där du handlade, eller om du verkligen måste kan du ställa dig vid vägkanten eller hitta en bänk för att förtära din inhandling.

Att äta på stående fot är inte helt populärt i Japan.
Att äta på stående fot är inte helt populärt i Japan.

2. Snyt dig inte offentligt

Att sprida bakterier är aldrig trevligt, men att snyta sig eller gå runt och hosta ses verkligen inte med blida ögon i Japan. Om du verkligen måste snyta dig så får du hitta en toalett, och om du är förkyld bör du sätta på dig ett munskydd, främst för att skydda andra från dina baciller.

3. Klä dig väl

I Japan är det inte ofta man ser trasiga mjukisbyxor eller omoderna kläder. Att klä sig väl är viktigt i Japan, speciellt i de större städerna. Det är formella kläder som gäller på jobbet, och moderiktiga kläder som gäller på fritiden. Så tänk på det innan du drar på dig de där praktiska sandalerna eller favorittröjan som kanske fått följa med på resor lite för länge, innan du går ut på stan i Japan.

4. Ge inte dricks

Att ge dricks efter en god middag eller en trevlig taxiresa anses ofta vara hyfsat snarare än ohyfsat, men inte i Japan. Där förväntas du aldrig ge någon dricks, alls. Så försök inte lämna kontanter på bordet efter middagen, då kan det hända att kyparen springer efter dig för att ge dig tillbaka pengarna.

Lämna inte dricks, alls.
Lämna inte dricks, alls.

5. Buga

Att buga kan kännas lite obekvämt, men i Japan är det så man hälsar på varandra. Håll armarna längs med sidorna och böj dig framåt vid midjan, svårare än så är det inte. Och om du verkligen inte vill buga så är det ganska många som accepterar en vanlig handskakning.

Seden i Japan är att buga, men det går ofta att skaka hand också.
Seden i Japan är att buga, men det går ofta att skaka hand också.

6. Täck över dina tatueringar

Tatueringar blir allt mer accepterade i Sverige och i många andra länder, men inte i Japan. Där är många tatueringar associerade med yakuza, Japans organiserade brottslighet. Medlemmarna i yakyza har ofta stora tatueringar, så en hud utsmyckad med bläck kan få lokalborna att bli obekväma, speciellt i mindre städer. Bäst är att du drar på dig långärmat, eller täcker tatueringarna med smink.

Många förknippar tatueringar med organiserad brottslighet i Japan.
Många förknippar tatueringar med organiserad brottslighet i Japan.

7. Gnid inte ätpinnar mot varandra

När du får in dina ätpinnar i trä är det viktigt att du inte gnider dem mot varandra. Det kan antyda att du tycker att ätpinnarna är av dålig kvalité och göra ägarna upprörda. Så det bästa är att ta emot dem och lägga dem intill tallriken tills maten kommer och det är dags att äta.

Ätpinnar är till för en sak – att äta med.
Ätpinnar är till för en sak – att äta med.

8. Stå i kö

I Japan ska du inte tränga dig, knuffas eller skjuta ut armbågarna. Japanerna väntar istället tålmodigt på sin tur, oavsett om det handlar om att kliva på bussen eller köpa en kaffe. Så ställ dig i kön och gå långsamt framåt, det är kanske inte jättesvårt för en svensk?

Det gäller att vara tålmodig i kön under Japanresan.
Det gäller att vara tålmodig i kön under Japanresan.

9. Lyd skyltar

Japan är fullt av skyltar. Skyltar som säger vad du ska göra, och vad du inte får göra. Så om du någon gång känner dig undrande, lyft blicken. Kanske finns ditt svar på en skylt någonstans.

10. Bär runt på ditt skräp

Att inte slänga skräp på gatan är väl normalt hyfs i de flesta städer, men det anses vara extra fult i Japan. Och att inte slänga skräp på gatan kan också vara extra svårt i landet, för det finns nästan inga offentliga papperskorgar. Vid varuautomater finns det ofta behållare för pantflaskor, men resten är det meningen att du ska lägga i fickan eller väskan för att sedan slänga när du kommer hem.

11. Häll upp dricka till varandra

Om du lär känna några lokalbor under resan kan det vara bra att veta att det anses vara otrevligt att hälla upp dricka till sig själv. Istället ska du hälla upp drycken i någon annans glas, och den personen eller någon annan i sällskapet ska sedan hälla upp till dig.

12. Använd din yukata på rätt sätt

På många hotell finns det traditionella morgonrockar vid namn yukata. Dessa tunna morgonrockar är det meningen att du ska bära när du är på hotellet. Så ha på dig den i rummet, i korridoren och vid frukostbuffén, men gör det rätt. Linda vänster sida över höger sida för att sedan knyta åt hårt.

En yukata är en tunn morgonrock du ofta får på hotell.
En yukata är en tunn morgonrock du ofta får på hotell.

13. Klä av dig kläderna vid varma källor

Onsen är namnet på Japans traditionella varma källor med bad. Det finns tusentals av dessa bad i Japan, och de är väldigt populära. Men innan du slappnar av i de varma källorna finns det en del regler som är bra att kunna. Den första: nakenhet är inte bara ett alternativ. Du måste vara helt naken i källorna. Det är också förbjudet att doppa håret i vattnet, dricka alkohol eller visa dina tatueringar. Så om du har tatueringar, eller bara ogillar offentlig nakenhet kan du välja ett onsen med privata rum.

Onsen är varma källor där man ska bada naken.
Onsen är varma källor där man ska bada naken.

14. Jaga inte geishor

Geishorna i Kyoto heter egentligen geiko och maiko, där den sistnämnda är en lärling. Geisha är ett respekterat yrke i Japan, framför allt i Kyoto där geishor fortfarande är vanliga. Det tar fem år att bli en geisha i Kyoto, och därefter sysslar geishan med olika japanska konstformer som dans och musik, inte prostitution som det finns en felaktig föreställning om. Det är inte ovanligt att geishor i Kyoto blir attackerade av turister som vill ta en bild tillsammans med dem. Men att göra det anses vara väldigt otrevligt, för att inte tala om hur det är för geishorna som bara vill ta sig jobbet.

Geishor arbetar ofta i tehus.
Geishor arbetar ofta i tehus.

15. Ta av dig skorna

Det här är nog inte jättesvårt att förstå för svenskar som allt som oftast tar av sig skorna inomhus även hemma i Sverige. Men det tål att upprepas, ta av dig skorna när du går hem till någon. Det finns även vissa restauranger där man inte ska ha på sig skor inomhus, det märker du på skorna som står uppradade vid ingången. På vissa platser får du även tofflor, och ibland till och med separata tofflor som det är meningen att du ska bära i badrummet. Håll utkik efter skohyllor så vet du när det är okej att behålla skorna på eller när de ska av.

I Japan är det inte ovanligt med speciella tofflor för badrummet.
I Japan är det inte ovanligt med speciella tofflor för badrummet.

16. Ta med ditt visitkort

Det spelar ingen roll om du är i Japan för jobb eller semester, många byter visitkort ändå. Det hela kallas ”meshi” och genom att göra det visar du att du respekterar den andra personen och dess karriär. Så om du har visitkort skadar det inte att ta med dem. Visitkort, och andra gåvor, ska överlämnas med båda händerna, vilket är ett tecken på respekt.

17. Se vad andra gör

Japan kan verka vara ett krångligt land att lära sig vett och etikett i. Och ibland är det sant. Men det finns en enkel lösning: se vad andra gör och kopiera dem. Och om du inte gör allt rätt så är det inte så farligt heller, ibland räcker det med att försöka.

Publisert:

LÄS VIDARE