Uppmaningen: Sluta ta selfies med våra djur

Lanserar kampanj för att stoppa beteendet

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Turister uppmanas att undvika selfies med vilda djur i en ny kampanj.

Foto: David_Bokuchava / iStockphoto

Djur & natur

Costa Rica säger nej till selfies med djur, efter att man sett en ökning av fenomenet. Anledningen är att djuren kan bli rädda eller skadas när människor kommer allt för nära.

Mer än fem procent av världens alla djurarter finns i Costa Rica. Nu har landets turisminstitut dragit igång en kampanj för att skydda djuren, under hashtaggen #stopanimalselfies. Anledningen är att selfies och bilder på vilda djur där människor kommer i direktkontakt med djuren skadar den biologiska mångfalden som finns i landet, för att inte tala om den stress och lidande som det individuella djuret utsätts för, skriver man på kampanjens hemsida. Att röra vid vilda djur kan även innebära risker för människor.

Ta en bild med ett gosedjur

För att stötta kampanjen ombeds människor ta en selfie med ett gosedjur och lägga upp bilden på sociala medier tillsammans med hashtaggen. Att uppskatta djur i sin naturliga miljö är ingenting dåligt enligt turisminstitutet i landet. Tvärtom kan det vara en bra form av utbildning kring miljö och biologisk mångfald. Men det gäller att respektera djuret och dess naturliga beteenden. Det går alltså bra att ta bilder, men på avstånd. På kampanjens hemsida uppmanas turister att undvika att krama, jaga, röra eller mata djuren, samt att försöka boka utflykter med ansvarstagande researrangörer.

Ökande problem

Kampanjen är ett samarbete mellan Costa Ricas regering och olika organisationer. Runt jorden ökar antalet djur som används för att turister ska kunna ta bilder, enligt personerna bakom kampanjen.

– Våra besökare måste känna till den negativa påverkan som selfies och foton som visar direktkontakt med vilda djur har, säger Pamela Castillo vid Ministeriet för miljö och energi (MINAE) i Costa Rica, till CNN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

I Costa Rica vill många ta selfies med sengångare.

Foto: Jozev / iStockphoto
Publisert:

LÄS VIDARE

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur

Resa | Costa Rica

Costa Rica

Stress

Sociala medier

MER OM RESA

Så skadar svenska turister djur utomlands

Resejättens nya satsning: Djurupplevelser

Fantastiska tågresor – fem tips på tågresor runt jorden