Nya regler för pass och nationellt id-kort

Allt om ansökan, extra pass och id-kort för barn

Från den 1 april gäller nya regler för pass och nationellt id-kort.
Från den 1 april gäller nya regler för pass och nationellt id-kort.

Från och med 1 april råder nya regler för pass och nationellt id-kort.
Här är de viktigaste nyheterna att komma ihåg.

I slutet av mars gick polisen ut med information om nya regler för den som vill ansöka om ett pass eller nationellt id-kort.

I vanlig ordning ska man boka tid på en passexpedition för att göra sin ansökan. Man fotograferas och lämnar fingeravtryck samt betalar en avgift. Ett pass kostar 350 kronor och ett nationellt id-kort 400 kronor. Dessutom ska man ha med sitt gamla pass eller nationella id-kort om det fortfarande är giltigt.

De nya reglerna innebär följande:

 • Att identifiera dig
  Om du ska identifiera dig med tjänstekort ska det vara SIS-märkt. Övriga tjänstekort är inte längre giltiga som legitimation vid ansökan om svenskt pass eller nationellt id-kort.
 • Medborgarskap
  Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Vid behov ska Polismyndigheten genomföra en utredning för att säkerställa att du är svensk medborgare.
 • Pass eller nationellt id-kort för barn under 18 år
  Vårdnadshavares medgivande krävs alltid för ansökan om pass eller nationellt id-kort för barn under 18 år och ska lämnas på ett särskilt formulär. Vårdnadshavarna ska underteckna och namnteckningen ska vidimeras, det betyder att den ska bevittnas och på så vis intygas. Vårdnadshavarna får inte vidimera varandras namnteckningar.
 • Kompletterande handlingar
  Om du behöver komplettera din ansökan med handlingar till styrkande av din identitet eller medborgarskap ska de visas upp i original eller genom vidimerad kopia av original.
 • Extra pass
  Om du har behov av ett extra pass ska du motivera ditt behov med en skriftlig redogörelse samt uppge för hur lång tid du har behov av extrapasset. Du ska även uppge om du har behov av ett tidigare utfärdat extra pass under en övergångsperiod.

När du hämtar ut ditt pass eller nationella id-kort

 • Kvitto
  När du ska hämta ut ditt pass eller nationella id-kort ska du ha med dig det kvitto som du fick vid ansökningstillfället.
 • Kontrasignering
  När du hämtar ut ditt pass eller nationella id-kort ska du skriva din namnteckning (kontrasignera) på samma sätt som vid ansökan.
   
  Källa: Polisen

Maxa ditt handbagage – slipp avgifterna

Det finns mycket pengar att spara in på att bara resa med handbagage. Här berättar Aftonbladet reseexpert hur du packar smartast.

Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln