Terrorn stoppar inte vårt sug efter solen

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Grannlandet klättrar på listan

Erawan Shrine i Bangkok och Taksim-torget i Istanbul är två drabbade platser.
Foto: Thinkstock
Erawan Shrine i Bangkok och Taksim-torget i Istanbul är två drabbade platser.

Redan förra året utsattes tre av våra favoritresmål för blodiga terrordåd.

Trots det verkar svenskarna inte oroads över risken att mördas på semestern.

Det visar Vagabonds Resebarometer för 2015. Se deras topp-10-lista över de mest populära länderna.

Vagabonds Resebarometer görs i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV. 2015 var ett blodigt år, med 130 personer mördade av terrorister i Paris, samt en rad terrordåd i Turkiet och Thailand. Trots terrorn uppgav nio av tio tillfrågade att de inte avstod från någon resa på grund av hot om terrorattentat.

– Resebyråerna säger att de knappt har fått några avbokningar alls efter bomberna i Thailand i augusti. Men händer det en grej till kommer de att drabbas. I så fall tror jag vinnaren återigen blir Spanien, precis som efter oroligheterna i Egypten och Tunisien. Kanske kan också Karibien få ett uppsving av att det är oroligt i andra delar av världen, i alla fall om det inte skrivs för mycket om zikaviruset, säger rese- och turismanalytikern Hans Remvig till Vagabond.

Tyskland klättrar på topplistan

Trots konstaterandet tar Frankrike, Turkiet och Thailand de tre sista platserna på topp-10-listan för 2015. Spanien är fortsatt det populäraste landet. En överraskning är att Tyskland seglar upp som tvåa på listan. Sedan följer Danmark, Storbritannien, Grekland, Italien och USA.

Under året har Turkiet plågats av en lång rad terrordåd. I januari dödades elva tyska turister i Istanbul av en självmordsbombare – ett annat blodigt attentat var sprängningen på flygplatsen Atatürk utanför Istanbul, med mer än 40 döda. Som grädde på moset kom militärkuppsförsöket den 15 juli, med följande massgripanden.

Tolv dagar senare hävde Utrikesdepartementet sin avrådan från icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara – men undantagstillstånd råder fortsatt i Turkiet. UD konstaterar att läget fortfarande är osäkert. De avråder dessutom från alla resor till närområdet mot Syrien. Svenskar som reser till Turkiet uppmanas även att anmäla sig till svensklistan. Läs mer här.

Thailand behöver inte påverkas

Även Thailand har skakats av bombdåd. Augusti inleddes med ett antal sprängattentat i Hua Hin, tätt följt av attentat i Surat Thani, Phuket, Trang och Khao Lak. Fyra personer avled och 34 personer skadades. I februari 2015 skadades två personer när två rörbomber exploderade utanför en shoppinggalleria i Bangkok. I augusti dödades 20 personer i explosionen vid stadens Erawan-helgedom. Beredskapen är förhöjd i hela landet med ökad närvaro av polis och militär. UD uppmanar besökare i Thailand att iaktta försiktighet och att vara uppmärksamma.

Enligt Vagabond behöver inte sprängningarna i Thailand påverka vintersäsongen 2017/2017, detta förutsätt att inga ytterligare dåd inträffar. De hänvisar till World Travel & Tourism Council. Enligt forskningsinstitutet minskar förvisso turistströmmarna efter en attack, men efter 13 månader är man är tillbaka på de nivåer som rådde före dådet.

Publicerad: