Terrorn stoppar inte vårt sug efter solen

Av: 

John Edgren

Turkiet

Grannlandet klättrar på listan

Erawan Shrine i Bangkok och Taksim-torget i Istanbul är två drabbade platser.
Erawan Shrine i Bangkok och Taksim-torget i Istanbul är två drabbade platser.

Redan förra året utsattes tre av våra favoritresmål för blodiga terrordåd.

Trots det verkar svenskarna inte oroads över risken att mördas på semestern.

Det visar Vagabonds Resebarometer för 2015. Se deras topp-10-lista över de mest populära länderna.

Vagabonds Resebarometer görs i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV. 2015 var ett blodigt år, med 130 personer mördade av terrorister i Paris, samt en rad terrordåd i Turkiet och Thailand. Trots terrorn uppgav nio av tio tillfrågade att de inte avstod från någon resa på grund av hot om terrorattentat.

– Resebyråerna säger att de knappt har fått några avbokningar alls efter bomberna i Thailand i augusti. Men händer det en grej till kommer de att drabbas. I så fall tror jag vinnaren återigen blir Spanien, precis som efter oroligheterna i Egypten och Tunisien. Kanske kan också Karibien få ett uppsving av att det är oroligt i andra delar av världen, i alla fall om det inte skrivs för mycket om zikaviruset, säger rese- och turismanalytikern Hans Remvig till Vagabond.

Tyskland klättrar på topplistan

Trots konstaterandet tar Frankrike, Turkiet och Thailand de tre sista platserna på topp-10-listan för 2015. Spanien är fortsatt det populäraste landet. En överraskning är att Tyskland seglar upp som tvåa på listan. Sedan följer Danmark, Storbritannien, Grekland, Italien och USA.

Under året har Turkiet plågats av en lång rad terrordåd. I januari dödades elva tyska turister i Istanbul av en självmordsbombare – ett annat blodigt attentat var sprängningen på flygplatsen Atatürk utanför Istanbul, med mer än 40 döda. Som grädde på moset kom militärkuppsförsöket den 15 juli, med följande massgripanden.

Tolv dagar senare hävde Utrikesdepartementet sin avrådan från icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara – men undantagstillstånd råder fortsatt i Turkiet. UD konstaterar att läget fortfarande är osäkert. De avråder dessutom från alla resor till närområdet mot Syrien. Svenskar som reser till Turkiet uppmanas även att anmäla sig till svensklistan. Läs mer här.

Thailand behöver inte påverkas

Även Thailand har skakats av bombdåd. Augusti inleddes med ett antal sprängattentat i Hua Hin, tätt följt av attentat i Surat Thani, Phuket, Trang och Khao Lak. Fyra personer avled och 34 personer skadades. I februari 2015 skadades två personer när två rörbomber exploderade utanför en shoppinggalleria i Bangkok. I augusti dödades 20 personer i explosionen vid stadens Erawan-helgedom. Beredskapen är förhöjd i hela landet med ökad närvaro av polis och militär. UD uppmanar besökare i Thailand att iaktta försiktighet och att vara uppmärksamma.

Enligt Vagabond behöver inte sprängningarna i Thailand påverka vintersäsongen 2017/2017, detta förutsätt att inga ytterligare dåd inträffar. De hänvisar till World Travel & Tourism Council. Enligt forskningsinstitutet minskar förvisso turistströmmarna efter en attack, men efter 13 månader är man är tillbaka på de nivåer som rådde före dådet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiet

Resa | Spanien

Resa | Bangkok

Resa | Frankrike

MER OM RESA

Resebarometern: Så reste vi 2016 – vinnare och förlorare

Vi älskar Spanien och ratar USA – här är svenskarnas resvanor

Rusning efter resor – tack vare Zlatan

Topplistan: Världens mesta attraktiva stad

Här är världens mäktigaste pass 2018

Hit reser svenskarna som skippar midsommar

Här är vårens hetaste resmål

Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten

Populära medelhavspärlan petas av tronen

Här är de mest familjevänliga länderna i Europa

Spanien toppar lista över hälsosammaste landet

Medelhavsländer hetaste resmålen i EU

Kolla in listan: Hit vill svenskarna resa i jul

Fyra resmål sticker ut – i trendrapport

Här kan du se VM på utlandssemestern

Här är världens bästa småstad

Resor till USA störtdyker - Trump avskräcker

Här är sommarens nya flyglinjer

Svenska millennials reser allt mer

Här är de billigaste städerna i Europa

Respriserna ökar - här får du mest sol för pengarna

Trender och häftiga resmål när du ska ut och flyga

Här hittar du världens bästa mat

Här får du mest vattenland för pengarna