Professorn: ”Det är ett enormt problem”

RESA

Trångt ansiktsutrymme anledningen till känsloutbrott på flygplanen enligt forskarna

Foto: THINKSTOCK

Stressade, förbannade och ibland till och med våldsamma passagerare – ett allt vanligare fenomen på flighter runt om i världen.

Enligt flera forskare kan beteendet härledas till resenärernas ansiktsutrymme, som blir allt mindre när fler och fler resenärer trängs in på flygplanen.

– Det är ett enormt problem, säger Stella Lourenco, professor i psykologi vid Emory University.

Fenomenet kallas ”Air rage”, och beskriver de rasande och ibland våldsamma utbrotten som blir allt vanligare bland stressade och frustrerade flygpassagerare.

Men enligt flera forskare så är det snarare så att det är flygbolagen själva som får ta det största ansvaret för passagerarnas dåliga uppförande.

För att maximera antalet passagerare som kan tas ombord byggs flygplanen om till en kapacitet som de egentligen inte är avsedda för. Enligt tech-företaget Travelboard är det genomsnittliga antalet passagerare på en flight i dag 142 personer. För bara två år sen var den siffran 137.

Och det är inte bristen på benutrymme som är problemet, utan närheten till stolen framför.

Ökar risken för ångest

När ansiktet hamnar för nära stolsryggen ökar risken för ångest och klaustrofobi, även hos människor som normalt inte lider av den typen av problem.

– Alla människor måste ha sitt eget utrymme. Det är ett enormt problem när sätena blir allt mindre och tightare, säger psykologiprofessorn Stella Lourenco, som specialiserat sig på forskning som rör det personliga utrymmet till Wall Street Journal.

Hon får medhåll av Martin Seif, klinisk psykolog på New York’s Anxiety and Phobia Treatment Center.

– Att huvudet får utrymme är troligtvis det allra viktigaste. När passagerarna packas ihop blir sannolikheten för att man tappar humöret, eller till och med får ett vredesutbrott, större, säger han.

Larmade i september

Det är lätt att dra slutsatsen att alkohol är en viktig faktor när man ska analysera flygpassagerare som tappar humöret, men det är inte nödvändigtvis en riktig bedömning.

International Air Transport Association larmade redan i september i år om en stor ökning av incidenter som involverar nyktra passagerare i ekonomiklassen.

– I första klass är relationen mellan alkohol och ilska stor. Men i ekonomiklassen är det vanligare att passagerare får känsloutbrott som grundar sig i panikattacker eller rädsla, professor i behovspsykologi vid University of Toronto.