Vulkanutbrottet - "största pr vi haft"

Men Europa har förlorat 40 miljarder

Vulkanutbrottet på Island blir en dyr historia.

Så här långt har den kostat världen 40 miljarder kronor.

Men Island har fått bra pr, enligt researrangör.

Ritt i skuggan av vulkanen. Utbrottet kan ha varit bra för Islands turistindustri.
Ritt i skuggan av vulkanen. Utbrottet kan ha varit bra för Islands turistindustri.

Det är prognoskonsulterna Oxford Economics som räknat fram notan för Eyjafjallajökulls utbrott.

Och de har inte bara räknat med inställda flyg, kostnader för flygbolag och passagerare och semestermål utan även världens ekonomier i stort. Den siffran stannar på 37 miljarder och alla inställda flygningar höjde sedan den siffran med ytterligare fem procent.

Europa största förloraren

Enligt Oxford Economics var Europa den största förloraren. Vår kontinent förlorade lite drygt 20 miljarder kronor på vulkanutbrottet.

Nord- och Sydamerika tappade 7,5 miljarder och Mellanöstern och Afrika 4,7 miljarder. ”Billigast” undan kom Asien med fyra miljarder i förlorad bruttonationalprodukt.

Samtidigt satsar nu Island stort på den uppmärksamhet vulkanutbrottet fört med sig. 40 miljoner ska satsas i en ny pr-kampanj för att locka ännu fler turister till det land som var nära konkurs innan Eyjafjallajökull slog till.

”Inspired by Iceland” heter kampanjen med underrubriken ”Iceland is more awake than ever” och riktar inte enbart in sig på vulkanturism.

Utbrottet bra pr

– Utbrottet med vulkanen Eyjafjallajökull är den största pr vi har haft, säger Einar Bollason, chef för Ishestar travel, till TravelNews.

Enligt Bollason har turismen inte tagit någon större skada av vulkanutbrottet.

– Det har inte varit många avbokningar av resor.

Publisert: