Guldkant på tillvaron i Tunisien

Publicerad:
Uppdaterad:

"Rofyllt och avkopplande – det känns som att flyta på en luftmadrass"

1 av 4 | Foto: Sara Ringström

Vill du bli en ny – eller i alla fall fräschare – människa?

Gör som stjärnorna, åk på lyxspa i Tunisien.

Här får du fantastiska behandlingar till budgetpris!

Jag måste ha kommit till spa-himlen. Drömstället för alla oss som njuter av hårdhänt massage, geggiga skönhetsbehandlingar och att gå runt i badrock bland okända

Jag är på spa i Tunisien, på det stora lyxhotellet Hasdrubal Thalassa & Spa. Det ligger i Yasmine Hammamet, en badort sju mil söder om huvudstaden Tunis.

Till det här hotellet åker stjärnor som Mariah Carey och manliga fotbollsstjärnor med fruar för att koppla av. Och jag förstår dem. Hade jag råd skulle jag åka hit ofta. Det är en upplevelse för alla sinnen.

Dels för de ljusa fina sandstränderna och turkosblåa hav som finns i Hammamet.

Över 5000 kvadratmeter

Men givetvis även för spa-avdelning - en på hotellet, som är över 5000 kvadratmeter stor, ser ut som ett orientaliskt palats med marmorpelare, na väggmosaiker, bassänger, porlande fontäner och fåglar som kvittrar i sni - dade burar.

Här och där nns tjusiga konstverk av vita frottéhanddukar – de har arrangerats så att de liknar svanar och beströtts med rosenblad. Tänk att ha det som yrke, handduksarrangör! Jag funderar på vilken utbildning som krävs, men blir avbruten i mina tankar. Nu är det dags för min inbokade behandling!

Jag förs in i ett av behandlingsrummen och snart kommer en kvinna med en skål. Den är fylld med grön gegga som liknar guacamole. Är det lunchdags? Nej, den varma geggan är ett hopkok av alger från havet och ska smetas på min kropp.

Lindas in i plastfolie

Snart ser jag ut som en ammig variant av Hulken ... Jag lindas in i plastfolie, från halsen ned till tårna. Sedan får jag ligga på en brits med en filt över mig. Britsen är en vattensäng som guppar lite om jag rör på mig. Det är rofyllt och avkopplande, känns som att flyta på en luftmadrass.

Efter en halvtimme får jag duscha av mig geggan. Inte vet jag om jag blev så mycket snyggare av behandlingen – men huden är len och mjuk. Behandlingen kostade cirka 200 kronor – i Sverige hade jag fått betala uppåt en tusenlapp.

Jag simmar några varv i den stora uppvärmda saltvattenspoolen innan jag tar en kopp väldoftande jasminte.

Främsta landet i världen

Tunisien räknas som ett av de främsta länderna i världen, efter Frankrike, när det gäller spa och thalasso-behandlingar. Men vad är thalasso, egentligen? Brini Faten, receptionist på hotell Hasdrubals spa förklarar:

– Thalassoterapi är en gammal må- bra-metod från antiken. Vi använder havsvatten, alger och lera. Leran pum - pas från havsbotten, 450 meter från stranden, och den innehåller salter och mineraler som är välgörande för huden.

De senaste 15 åren har thalassoanläggningar vuxit upp som svampar ur jorden på Tunisiens turistorter. De flesta är prisvärda, fräscha och fina. Men störst och flottast är den här spaavdelningen som har plats för 200 gäster.

Boka en månad i förväg

– Vi har besökare från hela världen och är ofta fullbokade. Den som vill ha en behandling bör boka minst en månad i förväg, säger Brini Faten i receptionen. Är det fullbokat, ja då kan du ju alltid boka in hotellets största svit – som även är världens största. För 50 000 kronor per natt får du tillgång till en svit som är 1 542 kvadratmeter stor. Tandborstglas av kristall, kranar med 24 karats guld, konferensrum och privat pool ingår i priset. Liksom ett alldeles eget spa.

DET måste vara det riktiga spaparadiset! När jag kommer hem till Sverige ska jag börja spara till en semester i jättesviten. Under tiden kan jag ju alltid träna på att arrangera handdukar som svanar. De kommer att göra sig fint mot den fula bruna plastmattan i badrummet hemma ...

Guide/Tunisien

Världsdel: Afrika.

Folkmängd: 10 miljoner.

Språk: Arabiska och franska.

Valuta: 1 dinar = cirka 6 kr.

Visum: Behövs ej för nordiska medborgare som stannar max tre månader. Men passet måste vara giltigt i minst sex månader efter ankomsten.

Tidskillnad: Svensk tid på vintern, –1 timme då vi har sommartid.

Ladda ner en plusguide!

Före resan

Därför: Ett spännande orientalisk land med fina stränder. Solsäkert och billigt.

Bästa tid: Landet har medelhavsklimat med milda vintrar och värme från maj till oktober. Högsäsong är juli och augusti. Men många åker hit på våren, när allt grönskar, eller på hösten när det inte är så hett.

För vem? Alla åldrar, alla typer. Sol dyrkaren, den kulturella, barnfamiljen, spa-älskaren, golfarenhär finns något för alla.

Åka hit & runt

Charter: Apollo, Detur, Ving och Fritidsresor har charterresor till Tunisien.

Prisexempel: 4 898 kr/person, del i dubbelrum en vecka på trestjärnigt hotell i Hammamet i juli (Apollo).

På egen hand: Det går att flyga reguljärt och hitta eget boende, men det blir knappast billigare än charter.

Prisexempel: 3 660 kr med British Airways i juli.

Åka runt: Trafiknäten är väl utbyggda, med inrikesflyg, tåg och buss. Från centrala Tunis går pendeltåget TGM ut till många förorter. Mellan städerna går det också att åka en stor kollektiv taxi, så kallad louage. Vanlig taxi är prisvärd, det kostar runt en svensk tia per kilometer. Taxibilarna har taxameter. Bilar hyrs ut av både internationella och inhemska uthyrningsfirmor. Kontakta hotellets reception för uthyrning.

Skandinaviskt körkort gäller i Tunisien, men du måste ha fyllt 21 år och haft körkortet i minst ett år. Det är dyrt att hyra bil, ofta är det billigare att hyra en taxi en hel dag.

Bo

Den som vill åka reguljärt har gott om hotell att välja mellan.

Budget: Du Parc, ett enklare medelklasshotell i centrala Tunis, 299 kr/ person och natt.

Mellan: Medi Golf, fint trestjärnigt hotell i Hammamet 533 kr/person och natt.

Lyx: Le Royal, femstjärnigt hotell i Yasmine Hammamet, kostar från 1 218 kr/person och natt.

Äta & dricka

Couscous, ångkokta vetegryn, är landets nationalrätt. Serveras med kött eller fisk. Svårt och dumt att undvika. En god förrätt är brik, tunna smördegspaket med ägg och annan fyllning. Man äter mycket kött, fisk och grönsaker. Mintte, ofta med pinjenötter i glaset, är nästan obligatoriskt efter en måltid – liksom bakverket baklava.

Det tuniska ölet heter Celtia och har mild smak. Rött, vitt och rosévin tillverkas i landet. Den som är sugen på något sött till kaffet kan prova dadellikör.

Ute sent

Få åker till Tunisien för nattlivets skull. Men visst finns det barer och klubbar där man kan roa sig, främst i Tunis, Hammamet, Sousse och Port El Kantaoui.

Populära ställen i Sousse är utomhusdiscot Bora Bora och hiphop- stället Banana Club . I Hammamet går många till Calypso eller Manhattan , det senare sägs vara Nordafrikas största disco. Många hotell har egna diskotek. Det finns även kasinon i Tunis, Jasmine Hammamet, Sousse och Djerba.

Göra & uppleva

Blir du rastlös av att bara ligga på stranden? Gå på upptäcksfärd bland basarerna i Tunis medina, lek gladia- tor i den romerska amfiteatern i El Jem, åk på ökensafari, besök grottbyn där de spelade in Stjärnornas krig – eller åk skridskor inomhus i Yasmine Hammamet.

Shopping

Silversmycken, skinnväskor, skor, keramik, saker i mässing, handknutna mattor, kryddor, dadellikör med mera. En del butiker har siestastängt 12.00–15.00, men det varierar.

Helene Arkhem

Publicerad: