Dreamliner-problem igen för Norwegian

Av: Susanne Wixe

Publicerad:
Problemen bara fortsätter för Norwegians nya Dreamliner-plan.
Foto: ATLE STRAUME/NORWEGIAN
Problemen bara fortsätter för Norwegians nya Dreamliner-plan.

Än en gång har ett av Norwegians Boeing 787 Dreamliner-plan drabbats av tekniska problem.

I Bangkok väntar nu 197 passagerare på besked om hur de ska komma hem till Stockholm.

Foto: Susanne Wixe
Norwegians vd Bjørn Kjos.

För knappt två veckor sedan gick en hydraulisk pump sönder på Norwegians Boeing 787 Dreamliner. Planet var då i New York, och kunde många timmar försenat visserligen lämna flygplatsen JFK och flyga till Oslo, men först sedan man lastat av allt bagage – och nekat 70 passagerare att gå ombord på planet.

Samma flygplan har nu nu återigen gått sönder, den här gången i Bangkok. Även felet är detsamma – en hydraulisk pump som inte fungerar.

Bokar om till andra bolag

Norwegian har den här gången valt att flyga tillbaka planet tomt till Arlanda i Stockholm.

Kvar på Bangkok Suvarnabhumi Airport finns därför 197 passagerare som nu väntar på besked om hur de ska ta sig till Sverige.

– Fokus är att få hem alla passagerare så snart som möjligt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.

– Just nu försöker vi boka om dem till bland annat Qatar Airways i mån av platser, eller så kan man flyga med nästa Dreamliner som går till Oslo på söndag. Väljer man att stanna kvar får man en kompensation på 600 euro.

Så sent som i onsdags hölls ett krismöte mellan Norwegians koncernledning och en delegation från tillverkaren Boeing med anledning av den räcka av problem som drabbat Dreamliner-planen sedan de togs i bruk på långlinjerna i augusti.

Vd bad om ursäkt

Efter det mötet uttalade sig Norwegians vd Bjørn Kjos:

– Jag förväntar mig att Boeing kommer med en lösning. Det här har varit helt förfärligt, sa Bjørn Kjos, som även bad alla passagerare som drabbats av förseningarna om ursäkt för dålig information, något som bolaget fått hård kritik för.

Vid mötet enades de två parterna om en plan. Exakt vad den består av är inte känt, förutom att Boeing nu kommer att tilldela ytterligare tekniker till Norwegians Dreamliner, och att man även kommer att bygga upp reservdelslager i Oslo, Stockholm,. New York och Bangkok. I dagsläget har man, när behovet uppstått, tvingats invänta reservdelar från lagret i London.

Inte ens hälften i tid

Enligt statistik som norska Dagens Näringsliv tagit fram har över 50 procent av flygningarna till/från New York och Bangkok varit försenade sedan starten i maj/juni.

Norwegians aktiekurs har dessutom sjunkit med närmare 40 procent de senaste två månaderna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN