Norwegians haveri - över 270 svenskar fast i Bangkok

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Dominoeffekt efter bromsfel

1 av 2 | Foto: LÄSARBILD
– För oss blir det aldrig mer Dreamliner. Döp om planet till Disasterliner i stället, säger Bo Magnus Petersson, resenär.

Förseningarna hopar sig efter att ett Norweigan dreamlinerplan har fått problem med bromsar. Just nu sitter nästan 300 svenskar fast i Bangkok. Och resenärerna får vänta ett dygn innan ersättningsplanet lyfter.

–  För oss blir det aldrig mer Dreamliner. Döp om planet till Disasterliner i stället, säger Bo Magnus Petersson, resenär.

Flygbolaget Norwegian har varit drabbats av en rad kraftiga förseningar de senaste dagarna. För tillfället är 278 svenskar fast i Bangkok eftersom deras avgång under morgonen ställdes in. Dessutom blev en avgång mellan Stockholm och New York flera timmar försenad under måndagen. Och på nyårsnatten fick resande som skulle åka mellan New York och Oslo fira tolvslaget uppe i luften sedan Norwegians Boeing 787 Dreamliner fått problem med bromsarna. Flygbolagets nya större plan, Dreamliner, har haft en rad problem under 2013 och denna gången signalerade systemet fel på bromsar. Norwegians informationschef, Charlotte Holmbergh Jacobsson, förklarar att de nya tekniska planen tyvärr har haft barnsjukdomar.

– Dreamlinern är ett tekniskt mycket avancerat plan och ju fler finesser ett plan har ju fler saker kan det bli problem med. Vi tycker det är jättetråkigt och beklagar de förseningar som har drabbat våra resenärer, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

En dominoeffekt

De tre senaste förseningarna beror på att den första dreamlinern som Norwegian köpte hade fel på bromsarna. Planet, som är ett av tre dreamliners i drift, skulle flyga från New York på söndagskvällen men stoppades på grund av problem med bromsar. De 276 resenärerna fick vänta till måndagskvällen innan ett ersättningsplan kunde lyfta med dem mot Oslo. Med påföljd att de fick uppleva tolvslaget till det nya året i planet. Eftersom bromsfelet inte gick att avhjälpa direkt skapades en dominoeffekt med en rad förseningar på avgångar som planet skulle trafikerat.

"Hotar flygsäkerheten"

Bo Magnus och Maritha Petersson från Mantorp är några av de svenskar som är fast i Bangkok. De är rasande över att Norwegian fortfarande använder dreamliner. Och menar att det hotar flygsäkerheten.

– Nu tycker jag att det får vara nog. Jag kräver att dreamliners tas ur drift. När det har varit så mycket fel på planen inte känner man sig säker längre, säger Bo Magnus Petersson, 53 år.

Sätter in annat flyg

Enligt informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson har de 278 strandade resenärerna erbjudits mat och hotellrum. Tanken är att de ska få flyga till Stockholm den 2 januari. Då har Norwegian ett ersättningsplan från Euro Atlantic redo.

– De flesta vi har pratat med säger att de ångrar att de inte tog ett annat bolag med tanke på hur mycket problem det har varit med dreamliners tidigare. Många hade tåg eller anslutning med flyg för att hinna hem till årets första arbetsdag. Vi missar både arbetet och kommer få problem att lösa ut vår bil eftersom parkeringen gått ut, säger Bo Magnus Petersson.

Fortsätter med Dreamliner

Norwegian har det senaste året köpte tre nya plan av modellen Dreamliner. Planen har bland annat haft problem med på antenn och bromsar. Charlotte Holmbergh Jacobsson uppger att bolaget fortfarande har förtroende för flygplanstillverkaren Boeing som levererat dreamlinerplan. Hon berättar att Norwegian har tagit in extra reservdelar för att klara av driften.

–Om man anser att man har rätt till ersättning ska man kontakta kundtjänst. Vi följer de EU-regler som gäller vid förseningar, säger hon.

Publicerad: