Såg hjulet ramla av men sa inget till personalen

avMatilda Bjerlöw

Foto: Adrian Pingstone/Privat.
Passagerarna såg hjulet ramla och tog en bild, men de sa inget till personalen.

Helt plötsligt ser de brittiska flygpassagerarna hur ett av planets hjul ramlar av.

Vad gör de? - inte berättar de något för personalen i alla fall.

Det avslöjas i en ny rapport om händelsen som inträffade i våras.

Den egendomliga händelsen inträffade i mars i år, på ett passagerarplan mellan Exeter och Newcastle. Vad som hände avslöjas nu i en rapport från The Air Accidents Investigation Branch (AAIB).

Flygplanet, en Dash 8-Q400 från det brittiska lågprisbolaget Flybe, hade precis lyft när flera passagerare kunde se hur det började slå gnistor om det högra landningsstället.

Stället börjar fällas in - och plötsligt ser fönsterpassagerarna hur ett av de två hjulen ramlar av.

Sedan fortsätter planet, med glatt ovetande personal, mot Newcastle.

Larm via flygledaren

Lite senare får personalen larm, via flygledaren, om att någonting är fel. Kaptenen ber en av flygvärdinnorna att kontrollera det högra landningsstället, och det är först då en passagerare, som även dokumenterat händelsen med sin kamera, berättar vad som hänt, skriver Adeleide Now.

Den förvånade flygvärdinnan kan se hur stället har fällts in och luckan har stängts, men några delar sticker ut och mycket riktigt fattas ett hjul.

"Mayday"

Kaptenen ropar "Mayday", vänder tillbaka mot Exeter Airport och tvingas nödlanda - 90 minuter efter det att hjulet ramlat av.

Innan den dramatiska nödlandningen flyttas några av de skakade passagerarna från den högra sidan till den vänstra. Därefter lyckas kaptenen med konststycket att landa på noshjulet och det vänstra hjulparet, innan han försiktigt låter det ensamma högerhjulet träffa marken.

Alla personer ombord, 39 passagerare och fyra i personalen, klarade sig utan skador - och nu har en riktig skräckhistoria att berätta.

Inte första gången

Det är inte första gången som ett Dash 8-Q400-plan råkar ut för problem. 2007 beslutade SAS att permanent ta alla plan av denna modell ur bruk, efter en rad olyckor och incidenter på kort tid.

Droppen kom i oktober 2007, när ett plan fick problem med landstället och kraschlandade på Kastrups flygplats. Alla ombord överlevde.

ARTIKELN HANDLAR OM