Stranden mitt i stan

RESA

Las Palmas ger dig sol och bad utan turistmassor

Shopping, storstadspuls, nattliv – och fyra kilometer gyllene sandstrand med Gran Canarias klaraste vatten. Längtar du till solen, men inte till turistmassor, är Las Palmas faktiskt ingen dum idé.

Foto: Las Canteras – stranden i Las Palmas – ligger bara ett stenkast från såväl salsaklubbar och tapasrestauranger som parker och museer. Här är det färre turister än på stränderna i söder.

Runda kanariska tanter i storblommiga baddräkter promenerar i vattenbrynet och missar aldrig att göra korstecknet när de passerar det lilla helgon­altaret vid muren i ena änden av stranden.

På eftermiddagarna kommer skolbarnen i sina uniformer hit för att fira att skolan är slut för dagen, och när det är lågvatten promenerar äldre män med uppkavlade byxben ute på revet (som inte är ­något korallrev utan av lava) och plockar musslor. På helgerna är stranden full av kanariska ­familjer med picknickfiltar och matsäckskorgar.

På stranden Las Canteras får du en annan bild av Kanarieöarna än den vanliga charterklyschan. Här trängs inga skandinaviska barnfamiljer eller bakfulla ungdomsgäng.

På Las Canteras kan du ha solsemester med tapasrestauranger och salsaklubbar runt hörnet. Du behöver inte ens komma i närheten av turistgettona på sydkusten.

Från början gick dock alla charter­resor till Gran Canaria just till Las Palmas och Las Canteras-stranden. En massa hotell byggdes längs strandpromenaden och i kvarteren intill. Några år senare, när Playa des Inglés och de andra charterorterna på sydkusten poppade upp som svampar ur marken, styrdes turistströmmen dit i stället. Hotellen i Las Palmas gick i konkurs och byggdes om till vanliga lägenheter, men några finns kvar och de har oslagbar utsikt över vattnet. Ett fåtal har fått en rejäl ansiktslyftning och blivit lyxiga resorthotell med gym, spa och förstklassiga restauranger.

OAS_AD('Middle');//-->

Fast helt slipper du förstås inte turisterna. Medelåldern på de svenskar som väljer att semestra vid Las Canteras i stället för på sydkusten är hög. Många är sådana som kommit till Las Palmas varenda vinter sedan 1960-talet. De bor i samma lägenhet år efter år och lär känna varandra. Vissa flyttar hit permanent så småningom, hänger på Skandinaviska klubben och köper finska pinnar på det svenska kaféet.

På strandpromenaden möter vi Ulla och Ivar Lindberg från Hallsberg som är ute på sin dagliga promenad i sakta mak. Båda är över 80 – hur många år vill de inte säga – och tycker att Las Palmas är lagom äventyrligt för dem.

&ndash Värmen gör oss gott, men inte vill vi ha en massa stök och stoj som det är på hotellen på de där ställena dit alla charterresor går, säger Ulla.

När solen går ner behöver man inte gå många meter för att få uppleva en stad som är allt annat än en turistort. Tidiga kvällar sitter det visserligen svenska, norska och brittiska gäster på restaurangerna, men fram emot tiotiden hörs bara smattrande spanska. Börja kvällen med en öl och tilltugg på kvarterskrogen Bonchinche Los Jamones, fortsätt med en sen middag på någon av tapasrestaurangerna och svinga sedan dina lurviga natten lång på en folkligt stökig salsaklubb.

Sova kan du göra i morgon bitti, i skuggan på Las Canteras mjuka sand.

Läs också:

Sara Berggren

ARTIKELN HANDLAR OM