Greklands fem bästa stränder

RESA

Läsarnas sol & bad-favorit i Europa

1 av 4 | Foto: Chrisopigi på ön Sifnos i Kykladerna med sitt glasklara vatten är perfekt att snorkla i.

Inte konstigt att Grekland återigen är sol- och badfavoriten i Europa.

Resas Greklandsexpert Janne Eklund fick en tuff utmaning: Bland alla tusentals stränder, välj fem favoriter.

Här är resultatet.

SARAKINIKO

Ö: Milos.

Ögrupp: Kykladerna.

Ett av de mest förföriskt inbjudande baden i Grekland. Vid en första anblick kan man likna Sarakiniko vid ett månlandskap täckt av skimrande snö. Klipporna har skapats av eruption och sedan har väder och vind format dess konstiga kreationer.

I en liten vik ligger en minimal sandstrand men det är inte stranden som lockar, det är de intill­liggande klipporna. Lägg där till några laguner, ett par grottor, en märklig klippö, kristallklart vatten –Ì´0;och du har det ultimata klippbadet.

Det mest spännande sättet att upptäcka Sarakinikos gåtfulla kustlinje är att simma ut med en luftmadrass, ta gärna med snorkel och cyklop. Enda nackdelen med Sarakiniko är att det inte finns någon taverna i närheten.

Ta sig hit: Lokalbussen från Adamas stannar en bit ovanför Sarakiniko, bäst är att åka bil eller moped

CHRISOPIGI

Ö: Sifnos.

Ögrupp: Kykladerna.

Sifnos har flera fina stränder och ett par riktigt bra klippbad, ett av de bästa är Chrisopigi inte långt från den pittoreska fiskebyn Faros. Namnet Chrisopigi kommer av klostret som ligger på klippan, en liten bro förbinder klippan med ”fastlandet”.

På båda sidor om den utskjutande klippan kan man sola och dyka från perfekt utformade klippformationer. Man måste inte nödvändigtvis dyka i, det finns små avsatser varifrån man kan gå eller hoppa.

Det glasklara vattnet skiftar mellan grönt och blått och är perfekt att snorkla i. Några meter ut längs högra sidan finns en djup undervattensravin, när man snorklar över ravinen kittlar det till i magen.

Inga faciliteter, närmsta taverna ligger på trevliga Apokoftostranden tio minuters promenad bort.

Ta sig hit: På egen hand med bil eller moped, bor du i Faros promenerar du på 20 minuter.

PALEOCHORI

Ö: Milos.

Ögrupp: Kykladerna.

Öns vulkaniska aktivitet sätter en tydlig prägel på stranden; det bubblar ur vattnet och från de färgsprakande bergen kan man höra hur det pyser. Stranden är tredelad. Först en lång vidsträckt strand med fin sand uppblandad med småsten, här finns solstolar och parasoll att hyra och några trevliga tavernor, som bland annat serverar mat tillagad i den heta vulkaniska sanden.

Till vänster om huvudstranden ligger en klapper- och småstenstrand som är populär bland nudister, en grotta skänker välbehövlig skugga. För att nå Paleochoris finaste parti kryper man under en klippa till höger om huvudstranden, där bakom väntar en naturskön vik med måleriska klippor och en bärnstensfärgad småstensstrand.

Ta sig hit: Lokalbuss från Adamas eller på egen hand med bil eller moped.

Lichnos beach

Plats: Parga, på fastlandet.

Den vackra stranden 3,5 kilometer söder om Parga består huvudsakligen av sand som skiftar från skinande vitt till gyllengult. Sanden är mjuk och formbar men tillräckligt grovkornig för att ligga kvar när det blåser.

Vid bortre änden av stranden störtar röda kalkstensklippor ner i havet. Lite längre bort längs klippkusten finns flera mindre grottor. En av dem, Afrodites grotta eller Blå grottan, är så pass stor att mindre båtar kan gå in i den.

Längs stranden, där solstolar och parasoll finns att hyra, ligger också en handfull tavernor. Jag kan varmt rekommendera restaurang Coral som serveras himmelskt god grekisk mat, har ljuvlig utsikt och trevlig personal.

Ta sig hit: Bil, moped eller badbåt från Parga. Men trevligast är att gå genom olivskogen som täcker bergen mellan Parga och Lichnos.

Elafonissi

Ö: Kreta, längst ner på den sydvästligaste spetsen.

I mångas ögon Greklands bästa strand, somliga håller den för den bästa i Europa. Närmare tropikerna än så här kommer man inte, tavlan vore komplett om det inte vore för avsaknaden av palmer. Vattnet är kristallklart, färgerna skiftar från turkost till klarblått, vid bra väderlek liknar Elafonissi en gigantisk simbassäng. En liten annorlunda detalj är att vattnet är rosaskimrande längs strandlinjen, färgen kommer från pulveriserade snäckor. En stor lagun bryter av på mitten av strandområdet, utanför lagunen ligger ön Elafonissi som gett stranden dess namn.

Vid parkeringsplatsen finns en medioker självservering, trevligare tavernor ligger en bit ovanför stranden.

Ta sig hit: Bäst med egen bil, andra alternativ är lokalbuss från Chania (2 timmar) eller badbåt från Paleochora på södra Kreta.

LÄSARNAS VAL

Hit vill vi resa 2005:

Sol och bad i Europa

85.000 läsare i stor undersökning: HIT VILL VI RESA 2005: Sol och bad i Europa

Janne Eklund ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM